اخیرا گزارشی توسط فایننشال تایمز منتشر شد مبنی بر اینکه شرکت اپل در حال بررسی تولید تمامی گوشیهای آیفون مورد نیاز بازار ایالات متحده در کشور چین است. به دنبال انتشار این خبر، ارزش سهام اپل با کاهش روبرو شد که دلیل آن نگرانی سرمایهگذاران از افزایش احتمالی هزینههای تولید محصولات در ایالات متحده به علت تعرفههای وضع شده بر کالاهای چینی است.
در این میان، گزارشهای دیگری نیز درباره تلاشهای اپل برای ایجاد تنوع در کارخانجات تولید خود و کاهش وابستگی به چین منتشر شده است. آخرین گزارش منتشر شده توسط FT مدعی شده که اپل قصد دارد از سال آینده میلادی، به جای کشور چین، تولید تمامی گوشیهای آیفونی که در ایالات متحده به فروش میرسند، در کشور هند آغاز کند.
گزارش امروز در حالی منتشر میشود که پیش از این، در اوایل همین ماه گزارشی منتشر شده بود که ادعا میکرد شرکت اپل ممکن است تولید گوشیهای آیفون مورد نیاز بازار ایالات متحده را در کشور برزیل افزایش دهد تا بدین وسیله اثرات تعرفههایی که دولت ترامپ بر کالاهای وارداتی از چین وضع کرده را جبران کند. این گزارش که به نقل از منابع ناشناس منتشر شده بود، جزئیات چندانی را ارائه نمیداد. البته شرکت اپل در حال حاضر نیز مدلهای پایه و ارزانتر آیفون خود را در کشور برزیل تولید میکند تا از مزیت هزینههای حمل و نقل کمتر بهرهمند گردد.

طبق برآوردها، حدود ۲۸ درصد از فروش شرکت اپل از بازار ایالات متحده حاصل میشود. با توجه به تشدید تنشهای تعرفهای، از دست دادن موقت عنوان باارزشترین شرکت جهان توسط اپل در اوایل ماه جاری میلادی، چندان دور از انتظار نبود. در حالی که سهام اپل پس از کاهش ناشی از تعرفهها، نزدیک به ۲۱ درصد افزایش یافته، همچنان ابهامات پیرامون مذاکرات دولت ترامپ با کشور چین به قوت خود باقی است.
اگرچه پکن روز گذشته هرگونه مذاکرهای را تکذیب کرد، اما رئیس جمهور آمریکا تأکید کرده که گفتگوها در جریان است، چرا که جنگ تجاری دو اقتصاد بزرگ جهان میتواند ساختار اقتصاد جهانی را دستخوش تغییرات اساسی کند. در این میان، گزارشی تازه مدعی شده که شرکت اپل در نظر دارد تمامی خطوط تولید گوشیهای آیفون خود را از ایالات متحده به کشورهای هند منتقل کند. چنین اقدامی مستلزم مونتاژ نهایی این گوشی هوشمند در هند با استفاده از قطعاتی خواهد بود که از سراسر جهان، از جمله چین، تأمین میشوند. لازم به ذکر است که دولت ترامپ پیشتر تعرفههایی به میزان ۲۶ درصد بر واردات از هند وضع کرده بود، اما این تعرفهها به دلیل مذاکرات تجاری بین هند و آمریکا و سفر معاون رئیس جمهور، جی. دی. ونس، به این کشور، به حالت تعلیق درآمد.
چنانچه این گزارش صحت داشته باشد، تمامی گوشیهای آیفون فروخته شده در ایالات متحده میتوانند تا پایان سال آینده میلادی در کشور هند تولید شوند. شرکت فاکسکان به عنوان تولیدکننده اصلی آیفون، در هند حضور دارد، اما ظاهرا پروسه انتقال تجهیزات از چین به هند با دشواریهایی مواجه است. انتقال این تجهیزات از چین، یک ریسک بزرگ محسوب میشود. این اقدام نه تنها هرگونه مذاکره آتی میان ایالات متحده و چین را تحتالشعاع قرار میدهد، بلکه این شرکت را از هرگونه معافیت تعرفهای بلندمدت احتمالی از سوی دولت ترامپ محروم خواهد ساخت.
این تصمیم همچنین میتواند تولید فعلی گوشیهای آیفون اپل را در شرایطی که سهام این شرکت با چالشهای ناشی از کاهش فروش آیفون، به ویژه در بازار چین، روبرو شده، با خطر مواجه سازد.
دیدگاه ها