بنا به گزارش‌های جدید، میزان هش ریت شبکه بیت‌کوین برای مدت کوتاهی از یک زتاهش در ثانیه گذشت و به این ترتیب، آن را در زمره قوی‌ترین ابرکامپیوترهای دنیا قرار داد.

بر اساس داده‌های چندین منبع در حوزه بلاک‌چین، نرخ هش شبکه بیت‌کوین برای نخستین بار در طول عمر شانزده ساله آن، از مرز یک زتاهش در ثانیه (ZH/s) عبور کرد. وب‌سایت mempool.space اعلام کرده که نرخ هش بیت‌کوین در تاریخ پانزدهم فروردین ماه به اوج ۱.۰۲۵ زتاهش در ثانیه رسید، در حالی که داده‌های BTC Frame نشان می‌دهد که این میزان یک روز پیش‌تر به ۱.۰۲ زتاهش در ثانیه رسیده بود.

همچنین داده‌های وب‌سایت Coinwarz حاکی از آن است که نرخ هش بیت‌کوین در تاریخ پانزدهم فروردین ماه، در ارتفاع بلاک ۸۹۰,۹۱۵ به رقم ۱.۱ زتاهش در ثانیه افزایش یافت. با این وجود، همین داده‌ها نشان می‌دهند که بیت‌کوین برای اولین بار در چهارم فروردین ماه از آستانه یک زتاهش در ثانیه عبور کرده بود.

دلیل اصلی این تفاوت‌ها، شیوه‌های گوناگونی است که برای سنجش نرخ هش به کار گرفته می‌شود. برای نمونه، مدت زمانی که برای اندازه‌گیری زمان تولید بلاک‌ها و همین‌طور تنظیمات مربوط به سختی شبکه در نظر گرفته شده، یا اینکه اطلاعات از کدام یک از نودهای بیت‌کوین و استخرهای استخراج به دست آمده و موارد دیگر، همگی می‌توانند باعث این اختلاف‌ها بشوند.

بیت‌کوین

جیمسون لوپ، یکی از فعالان حوزه سایفرپانک و بیت‌کوین، قبلاً هم گفته بود که اگر برای تخمین زدن نرخ هش بیت‌کوین، به جای در نظر گرفتن پنج بلاک، فقط از یک بلاک پشت سر هم استفاده بشود، ممکن است اختلافی بیشتر از ۰.۰۴ اگزاهش بر ثانیه به وجود بیاد.

میچل اسکیو تحلیلگر ارشد در شرکت Blockware Solutions، ضمن اشاره به این نکته که میانگین متحرک ۳۰ روزه نرخ هش بیت‌کوین همچنان حول و حوش ۰.۸۴۵ اگزاهش بر ثانیه قرار دارد، اضافه کرد: «به خاطر تغییرات تصادفی که در زمان تولید بلاک‌ها اتفاق می‌افتد، نگاه کردن به معیار نرخ هش به صورت خام و بدون در نظر گرفتن میانگین، می‌تواند گمراه‌کننده باشد.

برخلاف این تفاوت‌ها، این موفقیت نشان‌دهنده‌ی قدرت پردازشی بسیار زیاد و تمرکززدایی روزافزون شبکه‌ی بیت‌کوین است و به این ترتیب، امنیت آن را بیش از پیش تضمین کرده و احتمال حمله‌ی ۵۱ درصدی را به شکلی چشمگیر کاهش می‌دهد.

طبق گزارش‌ها، شبکه‌ی Bitcoin به نرخ هش ۱ زتاهش در ثانیه، یعنی معادل ۱,۰۰۰ اگزاهش در هر ثانیه، رسیده است. این رقم نمایانگر رشدی هزار برابری نسبت به اواخر ژانویه‌ی سال ۲۰۱۶ میلادی بوده، یعنی زمانی که بیت‌کوین برای نخستین بار به نرخ هش ۱ اگزاهش در ثانیه دست یافت.

بیت‌کوین

دومین شبکه‌ی بزرگ ارز دیجیتال با سازوکار اثبات کار، یعنی لایت‌کوین، بنا بر داده‌های Coinwarz، در حال حاضر نرخ هشی معادل ۲.۴۹ پتاهش در ثانیه دارد. این امر نشان می‌دهد که از نظر توان محاسباتی، لایت‌کوین حدود ۴۰,۰۰۰ مرتبه ضعیف‌تر از بیت‌کوین است.

اسکیو اشاره کرد که صعود قابل توجه در نرخ هش، همزمان با افزایش رقابت میان شرکت‌های تجاری فعال در زمینه استخراج بیت‌کوین برای یافتن راه حل بلاک‌های این ارز دیجیتال در طول سال‌های اخیر رخ داده است.

اسکیو گفت چنانچه قیمت Bitcoin در ماه‌های پیش رو مجدداً افزایش نیابد، احتمال دارد استخراج‌کنندگانی که بازدهی پایینی دارند، به زودی از گردونه رقابت کنار گذاشته شوند. او افزود: «ماینرها تلاش‌های خود را مضاعف ساخته‌اند. آن‌ها در حال توسعه مکان‌های استخراج و به کارگیری دستگاه‌های با بازدهی بیشتر هستند.»

مطابق با شاخص نرخ هش، شرکت MARA Holdings با دارا بودن قدرتی محاسباتی بالغ بر ۵۰ اگزاهش بر ثانیه، بزرگ‌ترین ماینر بیت‌کوین محسوب می‌گردد. این در حالی است که بیشترین میزان سهم از نرخ هش به استخرهای استخراج بیت‌کوین Foundry USA Pool و AntPool تعلق دارد.

طبق گزارشی که توسط وب‌سایت CompaniesMarketCap.com منتشر شده، دست‌کم بیست و چهار کمپانی فعال در حوزه بیت‌کوین، تجهیزات لازم جهت استخراج این ارز دیجیتال را در اختیار دارند. علاوه بر این، شرکت‌های Riot Platforms، Core Scientific، CleanSpark، Hut 8 Mining و TeraWulf نیز از جمله فعالان برجسته در زمینه استخراج با سهم قابل توجه در نرخ هش شبکه بیت‌کوین به شمار می‌روند.

در حالی که بازار با یک افت شدید روبرو بود، نرخ هش بیت‌کوین به یک رکورد بی‌نظیر دست یافت. قیمت بیت‌کوین طی چهار روز اخیر تقریباً ده درصد کاهش یافته و به رقم ۷۸,۷۵۰ دلار رسیده است. همزمان، بازار سهام ایالات متحده شاهد ضرر تخمینی ۶.۶ تریلیون دلار بود که به عنوان بزرگترین زیان دوروزه در تاریخ ثبت شد.

علت اصلی این نزول چشمگیر، طرح‌های تعرفه‌ای پیشنهادی توسط رئیس‌جمهور ایالات متحده، دونالد ترامپ، عنوان شد؛ امری که به اعتقاد بسیاری از تحلیلگران فعال در این حوزه، موجب ایجاد نگرانی‌ها از وقوع یک رکود اقتصادی شده است.