در نشست فنی ۱۶ ژوئیه، ناسا از موفقیت انقلابیِ تعمیر دوربین فضاپیمای “جونو” در مدار مشتری خبر داد. این عملیات راه‌حل‌های جدیدی برای ساخت فضاپیماهای آینده ارائه می‌دهد.

دوربین تصویربرداری “جونوکم” در فضاپیمای جونو، هنگام گردش به دور مشتری با مشکل مواجه شد. ناسا طی چهل‌وهفتمین گردش، متوجه تصاویر دانه‌دار با خطوط افقی شد. اگرچه مقصر اصلی تشعشعات فضایی تشخیص داده شد، تعمیر از چنین فاصله دوری غیرممکن به نظر می‌رسید.

فضاپیمای جونو

تیم جونو با گزینه‌های محدود، تلاش کرد با افزایش دمای دوربین (فرایندی موسوم به آنیلینگ) آن را تعمیر کند. پیش‌بینی نتایج قبل از اجرا قطعی نبود. “جیکوب شافنر”، مهندس تصویربرداری جونوکم اعتراف کرد که تیم عملیات با “نفسی در سینه حبس شده” منتظر نتایج بودند.

به طرز چشمگیری، تصاویر با ادامه گردش جونو به دور مشتری بهبود یافتند. هرچند تشعشعات مشتری دوباره مشکلاتی ایجاد کرد، اما آنیلینگ مجدد کیفیت را تقریباً به حالت اول بازگرداند.
در ۳۰ دسامبر ۲۰۲۳، جونو از فاصله ۱٬۴۹۶ کیلومتری “آیو” (قمر آتشفشانی مشتری) تصاویر بی‌نقصی از فوران‌های آتشفشانی و جریان‌های گدازه‌ای ثبت کرد؛ مواردی که هرگز در نقشه‌برداری‌های گذشته، ثبت نشده بودند.

تصویر مشتری

این تعمیر موفقیت‌آمیز، راه را برای استفاده گسترده‌تر از تکنیک آنیلینگ در دیگر ابزارها و سیستم‌های فضاپیمای جونو، هموار کرده است. “اسکات بولتون”، محقق ارشد جونو از مؤسسه تحقیقاتی جنوب غربی سن آنتونیو گفت: «جونو به ما می‌آموزد چگونه فضاپیماهای مقاوم در برابر تشعشع بسازیم و نگهداری کنیم.» وی افزود این دانش برای ماهواره‌های مدار زمین نیز مفید خواهد بود.

برای علاقه‌مندان به رصد مشتری و سیارات، تلسکوپ Celestron StarSense Explorer LT 114AZ (قیمت فعلی: ۲۳۹ دلار) گزینه‌ای مناسب است. این تلسکوپ با قطر ۱۱۴ میلی‌متری خود توانایی جمع‌آوری نور کافی برای مشاهده واضح نوارهای ابری مشتری، چهار قمر اصلی آن (آیو، اروپا، گانیمد و کالیستو) و حتی بخش‌هایی از لکه سرخ بزرگ مشتری را در شرایط آب و هوایی مناسب دارد.