شرکت اپل زمانی که تشخیص دهد کاربری در معرض حملات سایبری قرار گرفته است، اقدام به ارسال «هشدار تهدید» برای او میکند. بنا بر گزارشی تازه از بلومبرگ، چنین هشدارهایی برای چندین کاربر ایرانی در آستانه وقوع جنگ ایران و اسرائیل ارسال شده است.
بیش از دوازده نفر از شهروندان ایرانی که هدف حملات سایبری قرار گرفته بودند، از اپل پیام هشدار تهدید دریافت کردند. پاتریک هاول اونیل در بلومبرگ مینویسد: «بر پایهی تحقیقات جدید، در ماههای منتهی به درگیری نظامی ایران و اسرائیل، بدافزارهایی پیشرفته تلفنهای همراه بیش از دوازده کاربر ایرانی را هدف قرار دادهاند.»
گروه Miaan، یک سازمان فعال در حوزه حقوق دیجیتال مستقر در آستین تگزاس، تعدادی از کاربران ایرانی را شناسایی کرده است که در نیمه نخست سال ۲۰۲۵ پیام هشدار تهدید از سوی شرکت اپل دریافت کردهاند. پژوهشگران بر این باورند که این تنها بخش کوچکی از اهداف واقعی این حملات را شامل میشود.
این حملات، اولین نمونه شناختهشدهای محسوب میشوند که ابزارهای پیشرفته جاسوسی سایبری نه تنها در داخل ایران بلکه علیه ایرانیان ساکن خارج از کشور نیز به کار رفتهاند. عاملان این عملیات هنوز مشخص نیستند. طبق گزارش، دستکم ۱۲ نفر از افرادی که قربانی این حملات شدهاند، در ساختار دولتی ایران یا در حوزه فناوری این کشور مشغول به فعالیت بودهاند.
هشدارهای اپل ظاهراً به این نکته اشاره داشتهاند که عملیات مزبور هزینهای معادل «میلیونها دلار» در بر داشته و وقوع آن «بسیار نادر» است. اپل خطاب به کاربران ایرانی در این پیامها اعلام کرده است: «هزینه بالا، پیچیدگی فنی و گستره جهانی چنین حملاتی موجب شده که جاسوسافزارها به پیشرفتهترین تهدیدهای دیجیتال حال حاضر بدل شوند. احتمالاً به دلیل هویت شما یا فعالیتهایی که انجام میدهید هدف این حمله قرار گرفتهاید.»
در این هشدارها اشارهای به منبع یا منشأ حملات نشده، اما هدف آنها آگاهسازی کاربر نسبت به لزوم واکنش فوری است. به عنوان نمونه، سند رسمی پشتیبانی اپل درباره هشدارهای تهدید به کاربران توصیه میکند که در صورت دریافت چنین اخطاری، حتماً از متخصصان امنیت دیجیتال کمک بگیرند. این سند همچنین مجموعهای از اقدامات را برای افزایش حداکثری امنیت به تمامی کاربران توصیه میکند:
- بهروزرسانی دستگاهها به آخرین نسخه نرمافزار که شامل جدیدترین اصلاحات امنیتی است.
- محافظت از دستگاه با استفاده از رمز عبور.
- فعالسازی احراز هویت دومرحلهای و استفاده از پسوردهای قوی برای حساب اپل.
- دانلود و نصب اپلیکیشنها تنها از فروشگاه رسمی App Store.
- بکارگیری گذرواژههای قوی و منحصربهفرد در فضای آنلاین.
- پرهیز از باز کردن لینکها یا پیوستهایی که از سوی فرستندههای ناشناس ارسال میشوند.
اگرچه احتمال آنکه بیشتر کاربران با چنین حملات پیشرفته و پرهزینهای روبهرو شوند بسیار اندک است، اما اپل توصیه میکند که تمامی موارد فوق برای تمامی کاربران رعایت شود.
دیدگاه ها