گوشیهای پیکسل با بهروزرسانی مارس ۲۰۲۵ یک قدم دیگر به تبدیل شدن به رایانههای قابل حمل نزدیکتر شدهاند. در این بهروزرسانی، اپلیکیشن Linux Terminal معرفی شده که به دستگاههای اندرویدی سازگار اجازه میدهد یک نسخه کامل از توزیع محبوب Debian را در ماشین مجازی اجرا کنند. این قابلیت امکان اجرای برنامههای دسکتاپ لینوکس در کنار برنامههای اندرویدی را فراهم میسازد.
با این حال، این قابلیت هنوز آماده استفاده حرفهای روزمره نیست، چون از ویژگیهایی مانند اجرای برنامههای گرافیکی و خروجی صدا پشتیبانی نمیکند. همچنین، تا پیش از این، فقط ۱۶ گیگابایت فضا برای این ماشین مجازی اختصاص داده میشد که ظرفیت نصب اپلیکیشنها و ذخیره فایلها را محدود میکرد. خوشبختانه، گوگل این محدودیت را برداشته و اکنون ترمینال لینوکس میتواند از بخش زیادی از فضای ذخیرهسازی گوشی استفاده کند.
در نسخه چهارم بتای اندروید ۱۶، گوگل محدودیت نوار تغییر اندازه دیسک (disk resize slider) در تنظیمات ترمینال لینوکس را حذف کرده است. در نسخههای قبلی، اندازه دیسک مجازی حداکثر ۱۶ گیگابایت بود. اما اکنون در اندروید ۱۶ بتا ۴، کاربر میتواند این اندازه را تا حد اکثر فضای باقیمانده گوشی (با درنظر گرفتن ۱ گیگابایت فضای آزاد برای سیستم میزبان) افزایش دهد.
یکی از کاربران این ویژگی را روی گوشی گوگل پیکسل ۹ پرو با اندروید ۱۶ بتا ۴ آزمایش کرده و توانسته حجم دیسک لینوکس را به ۴۲.۳ گیگابایت افزایش دهد. این فرآیند تنها چند ثانیه طول کشیده و پس از راهاندازی مجدد ماشین مجازی، فضای افزایشیافته بلافاصله قابل استفاده بوده است. طبق تنظیمات ذخیرهسازی اندروید، مجموع حجم اشغالشده توسط اپلیکیشن ترمینال لینوکس (شامل برنامه پایه و دیسک مجازی) به حدود ۴۵.۵۲ گیگابایت رسیده است.

در نسخههای آینده، گوگل قصد دارد نوار تغییر اندازه دیسک را به طور کامل از اپلیکیشن حذف کند. در عوض، این برنامه از قابلیتی به نام storage ballooning استفاده خواهد کرد که به ماشین مجازی اجازه میدهد بهصورت پویا فضای ذخیرهسازی را افزایش یا کاهش دهد. این روش دو مزیت اصلی دارد:
- نیازی نیست فضای دیسک لینوکس از ابتدا مشخص شود.
- سیستم میزبان میتواند در مواقع نیاز، فضای اشغالشده را بازیابی کند تا از پر شدن حافظه گوشی جلوگیری شود.
گوگل به سرعت در حال بهبود اپلیکیشن ترمینال لینوکس است و این برنامه بخش مهمی از برنامه این شرکت برای انتقال Chrome OS به پایه اندروید بهشمار میرود. اگرچه قاعدتا، امکان اجرای محیطهای کامل دسکتاپ لینوکس وجود دارد، اما گوگل میگوید هدف اصلی این اپلیکیشن، اجرای برنامههای لینوکسی در کنار برنامههای اندرویدی است، نه جایگزین کردن محیط دسکتاپ اندروید. با این حال، تلاشهای گوگل میتواند فرصتهای جذابی را ایجاد کند و دیدن شیوههای خلاقانهای که کاربران از ترمینال لینوکس در گوشیهای پیکسل استفاده خواهند کرد، جالب خواهد بود.
دیدگاه ها