در حواشی بی‌پایان تعرفه‌ها میان چین و ایالات متحده، اخیرا گوشی‌های هوشمند، لپ‌تاپ‌ها، گجت‌های پوشیدنی و نظایر آن، از معافیت‌ برخوردار شدند. با این وجود، ظاهرا تغییراتی در راه است و این معافیت مالیاتی چندان پایدار نخواهد بود. بنا بر اظهارات دولت ترامپ، این بخشودگی تعرفه ۱۲۵ درصدی تنها جنبه موقتی دارد و مالیات‌ها در طول یک یا دو ماه آینده همچنان بر گوشی‌های هوشمند، لپ‌تاپ‌ها و موارد دیگر اعمال خواهند شد.

به نظر می‌رسد معافیت تعرفه‌ای اپل، از نوع متقابل بوده و موقتی است، زیرا دولت ترامپ در یک تا دو ماه آینده، رویکرد تازه‌ای را در این زمینه اعلام خواهد کرد. پیش از این گزارش شده بود که اداره گمرک ایالات متحده، مواردی را از فهرست کالاهای وارداتی مشمول تعرفه متقابل جدید ۱۲۵ درصدی ترامپ بر چین مستثنی کرده است. همان‌طور که اشاره شد، این موارد شامل گوشی‌های هوشمند، لپ‌تاپ‌ها، هارد درایورها، پردازنده‌ها و تراشه‌های حافظه می‌شود.

شرکت اپل قرار بود تعرفه‌ای حدود ۱۴۵ درصد بپردازد که این مبلغ شامل ۱۲۵ درصد مالیات متقابل و ۲۰ درصد تعرفه جهانی می‌شد. در حال حاضر، این میزان به ۲۰ درصد محدود شده و طبق اطلاعات موجود، این کاهش تعرفه موقتی به نظر می‌رسد، زیرا به گفته هاوارد لوتنیک، وزیر بازرگانی آمریکا، این معافیت از تعرفه‌ی متقابل، دائمی محسوب نمی‌شود.

معافیت آیفون از تعرفه 125 درصدی فقط یک یا دو ماه دوام خواهد آورد

لوتنیک در گفت‌وگویی خبری گفت که بخش فناوری نوع ویژه‌ای از تعرفه را دریافت خواهد کرد که این تعرفه‌ شامل محصولاتی نظیر آیفون نیز خواهد بود. اظهارات دونالد ترامپ در شبکه‌های اجتماعی نیز بسیار مشابه این بود، چرا که او هم مدعی شد که دولت در بررسی‌های تعرفه‌های آینده، دقت بیشتری روی نیمه‌هادی‌ها و کل زنجیره تامین قطعات الکترونیکی خواهد داشت.

طبق گمانه‌زنی‌ها، دولت ترامپ در چشم‌انداز پیش رو، چه بسا تا یک یا دو ماه دیگر، تعرفه‌ی ویژه‌ای را برای صنایع فناوری وضع کند. این عوارض، اگرچه ممکن است از تعرفه‌ی متقابل کنونی ۱۲۵ درصدی کمتر باشد، اما این احتمال وجود دارد که از نرخ قبلی فراتر رود. برای شرکت اپل، این امر بدین معناست که تکیه بر چین به منظور تأمین قطعات و نیمه‌هادی‌ها دیگر راهکاری پایدار و درازمدت نخواهد بود و این شرکت احتمالا در صدد واردات از کشورهایی نظیر هند و ویتنام برخواهد آمد. علاوه بر این، این شرکت ممکن است حجم سرمایه‌گذاری‌های خود را در این کشورها افزایش داده و تأمین‌کنندگان خود را نیز به اتخاذ چنین رویکردی تشویق کند.

هم‌اکنون، شرکت اپل اقدام به تولید برخی از محصولات خود، از جمله مدل‌های جدید مک‌بوک ایر M4 و مک استودیو M3 اولترا، در خاک ویتنام می‌کند، لیکن میزان عرضه در مقایسه با گستردگی تأسیسات تولیدی چین، بسیار ناچیز و محدود به نظر می‌رسد.