در پی وضع تعرفههایی از جانب دولت چین در واکنش به اقدامات مشابه رئیسجمهور ترامپ، و تأثیر این موضوع بر سهام شرکت اپل، نشریه برزیلی Exame در گزارشی مدعی شد که شرکت اپل در حال بررسی امکان تولید آیفون در کشور برزیل است.
هدف از اعمال تعرفههای ترامپ، تشویق شرکتهای تولیدی به استقرار خطوط تولید خود در ایالات متحده، از طریق افزایش هزینههای واردات کالاها و ترغیب سایر کشورها به کاهش موانع موجود بر سر راه صادرات ایالات متحده عنوان شده است. اپل در حال حاضر مدل پایه گوشی آیفون ۱۶ را در برزیل مونتاژ میکند. به گزارش Exame، شرکت اپل احتمالاً از تعرفههای پایینتر موجود در برزیل به منظور توسعه دامنه تولیدات خود در این کشور بهرهبرداری خواهد کرد.
موقعیت ممتاز اپل به عنوان باارزشترین شرکت تجاری در سطح جهان، مرهون تقاضای فزاینده برای محصولات آن بوده که به واسطه زنجیره تأمین قدرتمند و مستقر در کشور چین، به میلیونها مصرفکننده در اقصی نقاط جهان عرضه میگردد. حالا پس از اعلام تعرفههای متقابل از سوی ایالات متحده و چین، ارزش بازار سهام این شرکت در طی روز گذشته و امروز بالغ بر ۲۵۰ میلیارد دلار کاهش یافت. سرمایهگذاران اقدام به فروش سهام شرکت اپل کردهاند، زیرا انتظارات خود را در خصوص میزان درآمد این شرکت، به دنبال افزایش احتمالی هزینههای فروش گوشیهای آیفون مورد بازبینی و تعدیل قرار دادهاند.
در گزارش سه ماهه نخست سال مالی اپل، منطقه آمریکای شمالی با اختصاص ۴۲ درصد از کل فروش، بیشترین میزان را به خود اختصاص داد. همچنین، سهم فروش گوشیهای آیفون از کل درآمد حاصله، معادل ۵۶ درصد گزارش گردید. جدیدترین گوشیهای آیفون اپل، عمدتاً در کشور چین و توسط شریک اصلی آن، یعنی Foxconn که یک شرکت تایوانی محسوب میشود، به تولید میرسند.

اعمال تعرفههای تجاری بر کشور چین، واردات گوشیهای آیفون ساخت شرکت اپل به ایالات متحده آمریکا را با مخاطره مواجه میسازد؛ زیرا این امر، ساختار پیچیده زنجیره تامین جهانی این شرکت را تحت تاثیر قرار میدهد. در این شرایط متلاطم، گزارش نشریه برزیلی ادعا میکند که شرکت اپل در حال بررسی امکان گسترش فعالیتهای تولیدی خود در کشور برزیل است. این گزارش، جزئیات تکمیلی چندانی را ارائه نکرده و در تایید ادعاهای خود، به منابع نامشخص استناد مینماید. اپل در حال حاضر، مدل پایه گوشی آیفون ۱۶ را در کشور برزیل تولید میکند و ظاهراً انگیزه اصلی این اقدام، بهرهمندی از تعرفههای پایینتر بر صادرات کالا از برزیل به آمریکا است.
اعمال تعرفههای تجاری آمریکا بر کشور چین، موجب بروز نگرانیهای قابل توجهی در میان تحلیلگران بازار سرمایه پیرامون سهام شرکت اپل گردیده است. این امر نه تنها به دلیل تمرکز کارخانههای تولیدی اپل در چین، که مشمول تعرفههایی به میزان ۵۴ درصد شدهاند، بلکه به این علت نیز بوده که کشور هند به عنوان یکی دیگر از مراکز اصلی فعالیتهای این شرکت با تعرفههایی ۲۸ درصدی روبرو گشته است. تحلیلگران موسسه ریموند بر این باورند که احتمالاً تا ۲۸ درصد از کل فروش محصولات اپل در ایالات متحده صورت میپذیرد. از این رو، کاهش چند میلیارد دلاری ارزش بازار این شرکت، امری دور از انتظار نخواهد بود.
این تحلیلگران همچنین معتقدند که اپل احتمالاً ناگزیر خواهد شد تا قیمت محصولات سختافزاری خود در بازار ایالات متحده را به میزان ۳۰ درصد افزایش دهد تا بتواند اثرات ناشی از تعرفههای اعمالشده از سوی ایالات متحده علیه کشور چین را به طور کامل جبران کند. ارزش سهام این شرکت در معاملات روز جاری با کاهشی معادل ۷.۳ درصد به پایان رسید و از زمان اعلام تعرفههای ترامپ در روز چهارشنبه، به طور تجمعی ۱۵.۹ درصد از ارزش خود را از دست داد. علاوه بر این، تحلیلگران این احتمال را نیز مطرح کردهاند که شرکت اپل، با توجه به سرمایهگذاریهای گستردهای که در راستای حمایت از رشد اقتصادی و ایجاد فرصتهای شغلی در داخل ایالات متحده انجام داده، ممکن است مشمول معافیت از سوی دولت ترامپ قرار گیرد.
دیدگاه ها