هاردهای HDD تبدیل به بازیکنان پیری شدهاند که هیچکس دیگر آنان را به یاد نمیآورد زیرا تا حد زیادی قدیمی شده و دیگر نمیتوانند با تکنولوژیهای جدید رقابت کنند. SSDهای جدید در زمینههای مختلفی چون سرعت، کارایی، اتکاپذیری و… از هاردهای HDD قدیمی بهتر عمل کرده و همین باعث کمرنگ شدن این هاردها در نظر کاربران مختلف شده است زیرا در دنیای امروزی، فقط استفادههای انگشت شماری میتوان از آنان کرد. شاید هارد HDD از نظر بسیاری از دارندگان رایانههای شخصی منقرض شده باشند اما افسانههای غیرواقعی در مورد آنان، هنوز در محافل مختلف به گوش میرسد.
شایعات و افسانههای پیرامون هاردهای HDD منابعی چون حکایات و داستانهای اشتباه، فرضیههای بیپایه و اعلامیههای زودهنگام دارند. اگر به هر کدام از این افسانهها باور دارید، باید بگوییم که شاید بهتر باشد کمی در مورد آنان بیندیشید یا منابع معتبری مطالعه کنید. در این مورد، قصد داریم در مقاله امروز به ۵ افسانه درباره هاردهای HDD بپردازیم که کاملاً بیپایه و اساس بوده و نباید آنان را باور کنید.
۵- فرمت کردن یک هارد HDD، دادهها را برای همیشه پاک میکند

تقریباً همه ما بارها پیش آمده که یک درایو یا حتی کل هاردمان را فرمت کردهایم و مطمئن شدیم که تمامی اطلاعات روی هارد، با انجام این کار برای همیشه پاک شدهاند. هر موقع که روی گزینه فرمت کلیک کنید، ویندوز نیز با پیغامی بسیار جدی، این مسئله را به اطلاعتان میرساند و شما با کلیک روی OK، رضایتتان از این کار را اطلاع میدهید. متاسفانه این یک افسانه بیش نبوده و فرمت کردن، علیرغم خالی کردن حجم هارد و آماده کردن آن برای استفاده مجدد، فایلهای شما را پاک نمیکند بلکه فقط فایلهای سیستمی را هدف گرفته و آنان را پاک خواهد کرد.
فرمت کردن، ارجاعات ویندوز به دادههای شما را پاک کرده و باعث میشود سیستم دیگر قادر به پیدا کردن این فایلها روی هارد نباشد. پس در واقع، خود فایلها دست نخورده باقی خواهند ماند. دادههای قبلی شما، تنها در صورتی برای همیشه پاک خواهند شد که دادههای جدیدی وارد هارد کنید که به طور کامل جایگزین قدیمیها شوند. شما چه از گزینه Quick Format یا از گزینه Full Format استفاده کنید، باز هم دادهها برای همیشه از بین نرفته و امکان بازیابی آنان از روی هارد وجود دارد. اگر گزینه Full Format را انتخاب کنید، فرآیند بازیابی اطلاعات کمی دشوارتر خواهد شد اما هنوز هم غیرممکن نیست. بسیاری میتوانند به راحتی و با استفاده از نرمافزارهای عمومی چون EaseUS Data Recovery Wizard دادههای پاک شده از روی هارد را به طور کامل یا حتی به طور نسبی، بازیابی کنند.
اگر قصد دارید هارد HDD خود را به صورتی فرمت کنید که دیگر هیچوقت دادههای آن قابل بازیابی نباشند، باید از روش دیگری که امنیت بیشتری داشته و پاک کردن کامل فایلها را هدف میگیرد، استفاده کنید. از جمله این روشها میتوان به Darik’s Boot و Nuke اشاره کرد که همگی به بهترین شکل فایلها را یکبار برای همیشه از روی هاردتان پاک میکنند و فرآیند بازیابی را به طور کامل غیرممکن میسازند.
۴- اگر از هاردهای HDD استفاده نکنید، تا ابد سالم باقی میمانند

یک هارد HDD اصولاً در زمینه استحکام و دوام، بدنام است و خاطرات بدی برای بسیاری از کاربران باقی گذاشته است. این محصولات معمولاً ۵ سال گارانتی داشته و پس از سپری کردن این ۵ سال، دچار مشکلات متعدد میشوند. حتی برخی کاربران پس از ۳ سال استفاده، مشکلات مختلفی را گزارش دادهاند که برایشان آزاردهنده بوده است. بدین ترتیب، بسیاری فکر میکنند که استفاده کمتر از آنان یا حتی قطع کردنشان از سیستم، باعث میشود تا ابد عمر کنند. متاسفانه، فاکتورهای دیگری غیر از استفاده، در عمر این سری هاردها دخیل است. متاسفانه این هاردها حتی اگر استفاده نشوند، تحت تاثیر موارد محیطی چون تغییرات دمایی، رطوبت و گرد و غبار قرار گرفته و از این طریق، عمرشان پایین و پایینتر میآید.
اختلالات مغناطیسی نیز میتواند روی دادههای ذخیره شده در این هاردها تاثیر بگذارد. از طرف دیگر، ضربات فیزیکی از جمله ویبرهها یا افتادنهای ناگهانی و شوک نیز میتواند آسیبهای ابدی و ماندگار باقی بگذارد. بدین ترتیب، مکانی که هاردهای HDD را در آن قرار میدهید، اهمیت بسیار زیادی در طول عمر این قطعات دارد. توصیه میکنیم حتی اگر بهترین مراقبتها را از هارد خود میکنید، باز هم سلامتی آن را مرتب چک کنید تا در صورتی که با مشکلی روبرو شوند، بتوانید دادههای خود را به جای دیگری منتقل کرده و از نابودیشان برای همیشه، جلوگیری کنید.
۳- فریز کردن هاردهای HDD خراب، به درست شدنشان منتهی میشود!
سالها قبل، افراد هاردهای خراب را در یخچال فریزر، فریز میکردند و تا پس از مدتی، حداقل برخی از کاراییاش را دوباره بازیابد و بتوانند از آن استفاده کنند. این مسئله شاید در برخی شرایط و برای بعضی از کاربران جوابگو باشد اما فریز کردن هارد، باعث متراکم شدن بافتهای تشکیل دهندهاش شده و به مراتب کار را برایتان بدتر خواهد کرد. شاید هاردهای قدیمی با فریز شدن و تغییرات دمایی، دوباره درست میشدند اما هاردهای جدید، مقاومت بالاتری دارند و فریز کردنشان نه تنها آنان را تعمیر نکرده، بلکه باعث صدمه زدن بیشتر و در نهایت از بین رفتنشان برای همیشه میشود.
اگر میخواهید یک هارد HDD اینترنال را که دیگر کار نمیکند به هر شکلی تعمیر کنید، سعی کنید از یک محفظه USB استفاده کرده و آن را تبدیل به نوعی هارد اکسترنال کنید و به کامپیوترتان متصل کنید. بدین ترتیب، شاید هارد دوباره به کار بیوفتد و به اندازه کافی فرصت داشته باشید تا دادههای ذخیره شده روی آن را دوباره به یک هارد سالم انتقال دهید.
۲- هاردهای اکسترنال و اینترنال هیچ فرقی با هم ندارند

شاید هاردهای اکسترنال و اینترنال در عمل فرق چندانی نداشته باشند اما چند تفاوت کلیدی بین این دو وجود دارد. شاید فکر کنید که هاردهای اکسترنال، در واقع همان مدل اینترنال هستند که در داخل یک قاب جا خوش کردهاند. با این حال، مدلهای اکسترنال از فناوری SMR یا ضبط مغناطیسی پوششی استفاده میکند که هم سرعت کمتری داشته و هم معمولاً عمر کمتری نیز دارد. از طرف دیگر، هارد اینترنال از فناوری CMR یا ضبط مغناطیسی سنتی استفاده میکنند که معایب هاردهای اکسترنال را ندارد.
یکی دیگر از تفاوتهای این دو هارد، در مدل اتصالشان به کامپیوتر است. برخی از هاردهای اکسترنال، از آداپتورهای USB-to-SATA استفاده میکنند که متاسفانه این مدل آسیبپذیری زیادی داشته و اگر کیس آن به هر شکلی صدمه ببیند و با مشکل روبرو شود، بازیابی اطلاعات از روی آن فوق العاده دشوار خواهد بود. از طرف دیگر، هاردهای اینترنال از اتصال قدیمی SATA استفاده میکنند که استحکام بیشتری داشته و در طولانی مدت، با آسیب چندانی نسبت به مدلهای دیگر روبرو نخواهد شد.
۱- هارد HDD در سال ۲۰۲۵ منسوخ شده است

هاردهای قدیمی شاید در رقابت با SSDها بازنده میدان باشند و نتوانند در زمینه سرعت، استحکام و دوام حرفی برای گفتن داشته باشند اما همچنان از لحاظ قیمتی و در حجم زیاد، نسبت به SSDها بسیار به صرفهتر هستند. برای مثال، یک هارد ۸ ترابایتی HDD را میتوان با قیمتی برابر با ۱۲۰ دلار خریداری کرد در حالی که این هزینه برای یک SSD با اتصال SATA به ۴۰۰ دلار و برای یک هارد NVMe SSD به بیش از ۶۰۰ دلار افزایش مییابد که به راستی رقم زیاد و قابل توجهی محسوب میشود. بدین ترتیب، کسانی که فقط دنبال ذخیره کردن فایلهای چند رسانهای خود یا استفاده از هاردی حجیم برای بکاپ هستند، نیازی نیست با این هزینههای سرسامآور روبرو شوند و تنها یک HDD برایشان کفایت خواهد کرد.
به طور کلی، در حال حاضر و در سال ۲۰۲۵ نیز هنوز HDDها در برخی شرایط و برای برخی افراد، استفاده دارند و خریداری میشوند. مگر این که در آینده، هزینه تولید SSDها تا حد قابل توجهی کاهش و این هاردها با کاهشی در قیمت روبرو شوند و وگرنه همچنان افراد زیادی میل به خرید و استفاده از هاردهای HDD برای مصارف مختلف خواهند داشت.
به طور کلی، هارد HDD محبوبیت خود را سالهاست که از دست داده اما همچنان جایگاهی در جدیدترین سیستمها نیز دارد زیرا مناسب کسانی است که فضای خالی زیادی نیاز دارند و نمیتوانند برای آن بسیار هزینه کنند. به لطف عمر چندین و چند ساله هاردهای HDD نسبت به SSDها، افسانههای زیادی در مورد آنان در سطح اینترنت را در میان مردم پخش شده است و بسیاری از آنان، تا به امروز نیز از ذهن مردم خارج نشده است. در این مقاله، به ۵ مورد بسیار متداول از این افسانهها اشاره کردیم و امیدواریم چنین تصوراتی در میان مردم، رو به کاهش برود.
در مورد ریکاوری هارد HDD در صورتی که کوییک فرمت شده باشند ولی اطلاعات جدید روشون نوشته نشده باشه اطلاعات به طور کامل قابل ریکاوری با نرم افزارهای ریکاوری هست اگه بعد فرمت مقداری اطلاعات در هارد ریخته بشه بخش خیلی کمی از اطلاعات به صورت سالم با بهترین نرم افزارها ریکاوری میشن اما اگه فرمت سطح پایین و یا فول فرمت اتفاق بیوفته حتی مراکز ریکاوری اطلاعات هم توانایی بازگردانی اطلاعات رو ندارن اینرو از نقل قول شرکت های معتبر ریکاوری اطلاعات در داخل و خارج از کشور میگم ضمنا مراکز خاصی وجود دارند که ریکاوری اطلاعات هارد های آسیب دیده و فول فرمت شده رو انجام میدهند ولی اطلاعات خیلی خیلی کمی حتی با دستگاه های پیشرفته ریکاوری میشه ضمنا این دستگاه های خاص در اختیار شرکتهای خیلی خاصی هست و در ایران وجود نداره .
هاردها با احتمال اطمینان بیشتر میتونن اطلاعات رو به مدت طولانی بدون حتی به برق خوردن در خود نگهداری کنند ولی هارد های ssd بستگی به نوع تکنولوژی حداکثر زمان نگهداری اطلاعات بدون برق خوردن بین یک تا سه سال می باشد یعنی باید هر چند ماه یکبار به برق متصل شوند
ضمنا عمر هاردهای hdd در برابر ssd اگر ضربه به آنها نخورد بیشتر هست چون ssd ها محدودیت نوشته شدن اطلاعات در یک بخش را دارند و این در ssd های TLC خیلی کم هست به خاطر همین این مدل ssd ها خیلی زودتر از بقیه ssd ها خراب می شوند
بیشتر شرکتها و نهادها برای نگهداری از اطلاعات مهم از hdd ها استفاده می کنند و از ssd ها صرفا برای ویندوز و نرم افزارها استفاده می کنند
مطلب مفید بود ولی واژه “هارد SSD” غلط هست چون هارد همون HDD است.
۱۵ سال هست یه hdd دارم مارک هیتاچی
سالم داره کار میکنه ، روش کیم هم میزنم
آها. هارد SSD.
درود،مطلب درستیست ولی باعث گرانی بیش از پیش میشه و البته الانشم نمیشه حتی یه هارد یک ترا هم خرید با قیمت پنج میلیون تومانی که زمانی من ۲۲۰ هزار تومان میخریدم،البته هاردهای مکانیکی چرخه نوشتار نامحدودی دارن،ولی بجاش برد این هاردها اغلب خراب میشن،یه هارد وسترن اینترنال داشتم که دو بار فقط دفرکت کرده بودم که همین باعث بدسکتور شد، یه وسترن سبز اکسترنال هم هدش صدا میده و بعد از فقط چهار ماه استفاده هفتگی که صرفاً برای انتقال فایل به درون هارد بود خراب شد،و دلیلش بنظرم ضعیف بودن هاردهای وسترن و استفاده نکردن خودم بود،ولی تجربه خودم از هارد های توشیبا و سیگیت تا الان عالی بوده و راضیم.یدونه اس اس دی ای دیتا هم ده ساله دارم که پانصد تومان خریده بودم که ۱۲۸ گیگی بود و خوشبختانه هنوز سالمه و راضیم ازش ،پاینده باشید.