در چند سال اخیر، پیشرفت چشمگیری در زمینه لپتاپها مشاهده نشده، اما اکنون این صنعت دوباره هیجانانگیز شده است. در سال ۲۰۲۵، تغییرات زیادی در دنیای لپتاپها رخ داده است و تغییرات بیشتری نیز در راه است. در این مقاله، نکات جدیدی که باید برای خرید یک لپتاپ در سال جاری بدانید، بررسی میشود.
خرید مدلهای قدیمی دیگر ارزش ندارد

در گذشته، خرید مدلهای سال قبل لپتاپها با تخفیفهای ویژه توصیه میشد، زیرا سختافزارها معمولاً تغییرات چندانی نداشتند. یک مدل جدید شاید کمی بهتر بود، اما این تفاوت معمولاً جزئی بود. بنابراین، خرید مدلهای قدیمی با نصف قیمت، گزینه منطقیتری به نظر میرسید.
اما حالا شرایط تغییر کرده است. همچنان میتوان مدلهای ۲۰۲۴ یا حتی ۲۰۲۳ را با قیمت مناسب در حراجیهای لپتاپ پیدا کرد، اما قبل از خرید آنها، بهتر است بیشتر تأمل کنید.
جدیدترین پردازندهها، از جمله Core Ultra Series 2 (Lunar Lake) اینتل، Ryzen AI 300 ایامدی و Snapdragon X Elite کوالکام، با ارتقاهای مهمی همراه شدهاند. این بهبودها شامل عمر باتری بهتر، مصرف انرژی کمتر، پشتیبانی استاندارد از وایفای ۷ و همچنین واحدهای پردازش عصبی (NPU) برای قابلیتهای هوش مصنوعی است که احتمالاً در سال ۲۰۲۵ کاربردهای جذابتری خواهند داشت.
همه این تغییرات را در کنار روندهای دیگر بازار، مانند افزایش محبوبیت نمایشگرهای OLED با کیفیت بالا در نظر بگیرید. با این اوصاف، خرید یک لپتاپ نسل جدید ممکن است واقعاً ارزش هزینه بیشتر را داشته باشد.
جدیدترین پردازندههای لپتاپ عمر باتری فوقالعادهای ارائه میدهند

بالاخره رقابت بر سر عمر باتری در پردازندههای لپتاپ جدی شده است. اینتل در مورد پردازندههای نسل اول Core Ultra (Meteor Lake) وعدههای بزرگی داد، اما در آزمایشهای عملی و روزمره، آن افزایش بهرهوری مورد انتظار را ارائه نکردند.
اما حالا اوضاع تغییر کرده است. لپتاپهای مجهز به Intel Lunar Lake بالاخره بهبودهای جدی در عمر باتری را که اینتل وعده داده بود، ارائه میکنند. در همین حال، لپتاپهای ویندوزی مبتنی بر معماری Arm با تراشههای Qualcomm Snapdragon X Elite و Snapdragon X Plus نیز عمر باتری بسیار طولانیای دارند. (اما با ورود Lunar Lake، دیگر مجبور نیستید فقط به لپتاپهای Arm برای دستیابی به عمر باتری بالا متکی باشید.)
البته پردازندههای جدید Ryzen AI 300 از AMD به اندازهی Lunar Lake از نظر عمر باتری برتری ندارند، اما کارایی بهینهای را در کنار عملکرد چند رشتهای بهتر نسبت به پردازندههای اینتل ارائه میدهند.
مارک هاچمن از PCWorld آزمایشی را با UL’s Procyon Office انجام داده است. این تست شامل اجرای برنامههایی مانند Microsoft Word و Excel برای بررسی مدتزمان کارکرد لپتاپها در شرایط واقعی است. نتایج بهدستآمده از این آزمایش عبارتاند از:
- اینتل ( Lunar Lake): ۱۷ ساعت و ۷ دقیقه
- اسنپدراگون ایکس الیت: ۱۶ ساعت و ۲۰ دقیقه
- رایزن: ۱۰ ساعت و ۴۲ دقیقه
- اینتل (Meteor Lake): ۱۰ ساعت و ۳۵ دقیقه
اگر عمر باتری برای شما اولویت بالایی دارد و قصد انجام بازی یا پردازشهای سنگین گرافیکی را ندارید، بهتر است به سراغ لپتاپهایی با این پردازندههای جدید بروید.
لپتاپهای گیمینگ همچنان از پردازندههای قدیمی استفاده میکنند

اگر به دنبال پردازندههایی با عمر باتری بالا هستید، حتی در مدلهای جدید ۲۰۲۵، نباید انتظار داشته باشید که آنها را در لپتاپهای گیمینگ پیدا کنید. این پردازندههای کممصرف عمدتاً برای بهرهوری انرژی و عملکردهای هوش مصنوعی با واحدهای NPU طراحی شدهاند، که تأثیر چندانی در لپتاپهای مخصوص بازی ندارند.
طبق انتظار، بیشتر لپتاپهای گیمینگ همچنان از پردازندههای Raptor Lake Refresh اینتل (معرفیشده در سال ۲۰۲۳) برای حداکثر عملکرد استفاده میکنند. علاوه بر این، آخرین گزینههای گرافیکی انویدیا همچنان سری GeForce RTX 40 موبایل هستند که در سال ۲۰۲۳ عرضه شدند.
بنابراین، در دنیای لپتاپهای گیمینگ، تغییرات زیادی رخ نداده است. بهترین راهکار این است که یا منتظر یک تخفیف خوب برای مدلهای قدیمیتر باشید یا کمی بیشتر صبر کنید تا سختافزارهای جدید معرفی شوند.
وایفای ۷ به استاندارد جدید تبدیل خواهد شد

در سال ۲۰۲۵، تقریباً هیچ بهانهای برای عدم پشتیبانی یک لپتاپ از وایفای ۷ وجود ندارد. پردازندههای Intel Lunar Lake، AMD Ryzen AI 300 و Qualcomm Snapdragon X همگی به صورت پیشفرض از وایفای ۷ پشتیبانی میکنند. اگر برای اولین بار نام آن را میشنوید، بهتر است با مزایای وایفای ۷ بیشتر آشنا شوید.
حتی اگر هنوز روتر خود را به وایفای ۷ ارتقا ندادهاید، اکنون زمان آن رسیده که لپتاپ خود را با این قابلیت تهیه کنید تا در آینده آماده تغییرات باشید. با خرید یک لپتاپ سازگار با وایفای ۷، در زمان تعویض روتر نیز بهراحتی میتوانید یک مدل جدید با این فناوری تهیه کنید.
این یک پیشرفت بزرگ نسبت به سال ۲۰۲۴ محسوب میشود. پردازندههای Meteor Lake اینتل بهطور استاندارد شامل وایفای ۷ نبودند و در برخی موارد برای دریافت این قابلیت، باید هزینهی اضافی پرداخت میشد.
با این حال، لپتاپهای گیمینگ همچنان بهطور پیشفرض از وایفای ۷ پشتیبانی نمیکنند. همانطور که اشاره شد، بیشتر این لپتاپها از پردازندههای قدیمی Raptor Lake Refresh استفاده میکنند که معمولاً این قابلیت را ندارند. البته اگر وایفای ۷ برای شما مهم است، میتوانید یک مدل گیمینگ با این قابلیت پیدا کنید، اما باید در هنگام خرید بهطور ویژه به این موضوع توجه کنید.
لپتاپهای پیشرفته Copilot+ PCs دارای NPU برای پردازشهای هوش مصنوعی هستند

زمانی که لپتاپهای Copilot+ در اواخر تابستان ۲۰۲۴ معرفی شدند، همهی آنها از پردازندههای Arm با تراشههای Qualcomm Snapdragon X Elite یا Snapdragon X Plus استفاده میکردند. اما حالا شرایط تغییر کرده است: شما میتوانید لپتاپهای Copilot+ را با پردازندههای Intel Lunar Lake یا AMD Ryzen AI 300 نیز تهیه کنید.
اما خرید یک لپتاپ Copilot+ فقط به داشتن کلید Copilot روی کیبورد محدود نمیشود. این دستگاهها دارای ویژگیهای هوش مصنوعی در ویندوز هستند که به سختافزارهای جدیدی نیاز دارند که فقط در لپتاپهای Copilot+ وجود دارد.
در زمان عرضه، قابلیتهای هوش مصنوعی ویندوز چندان جذاب نبودند، اما مایکروسافت همچنان در حال توسعه قابلیتهای جدیدی برای ویندوز است. این شرکت همچنین در تلاش است تا ویژگی بحثبرانگیز Windows Recall را دوباره معرفی کند، قابلیتی که بهطور خودکار اسکرینشاتهایی از فعالیتهای کاربر در ویندوز میگیرد و امکان جستجوی تاریخچهی فعالیتها را با دستورات متنی ساده فراهم میکند. علاوه بر این، لپتاپهای Copilot+ دارای Copilot Runtime هستند که اپلیکیشنهای ویندوز میتوانند از آن برای پردازشهای هوش مصنوعی استفاده کنند.
تمام این قابلیتهای هوش مصنوعی توسط واحد پردازش عصبی (NPU) در این لپتاپها قدرت میگیرد. برای اینکه یک لپتاپ بهعنوان Copilot+ شناخته شود، باید NPU آن حداقل توان پردازشی ۴۰ تریلیون عملیات در ثانیه (TOPS) داشته باشد.
لپتاپها با رم و فضای ذخیرهسازی بیشتری عرضه میشوند
در حال حاضر، از لپتاپها گرفته تا گوشیهای هوشمند، یک روند مثبت در تمام صنعت الکترونیک مصرفی در حال شکلگیری است: رم و فضای ذخیرهسازی بیشتری به استاندارد جدید تبدیل شدهاند.
هوش مصنوعی عامل اصلی این تغییر است، اما این پیشرفت برای همه دستگاهها سودمند بوده است. لپتاپها و سایر گجتها به مقدار زیادی رم نیاز دارند تا مدلهای هوش مصنوعی را در حافظه نگه دارند و دیگر دستگاههایی با رم کم، پاسخگوی نیاز کاربران نخواهند بود.
مایکروسافت نیز در این مسیر حرکت کرده است. لپتاپهای Copilot+ حداقل به ۱۶ گیگابایت رم و ۲۵۶ گیگابایت فضای ذخیرهسازی نیاز دارند. اگرچه هنوز همهی لپتاپها جزو سری Copilot+ نیستند، اما تمرکز بر هوش مصنوعی باعث شده که مدلهای پایه نیز به رم و حافظهی داخلی کافی مجهز شوند. این موضوع میتواند کاربران را از پرداخت هزینههای اضافی برای ارتقاء رم و حافظه بینیاز کند.
لپتاپهای مجهز به پردازنده Arm از سازگاری نرمافزاری مناسبی برخوردارند

برای داشتن عمر باتری فوقالعاده نیازی به خرید یک لپتاپ ویندوزی با پردازنده Arm ندارید، اما شاید باز هم بخواهید یکی از آنها را انتخاب کنید. اگر به Surface Laptop یا Surface Pro جدید مایکروسافت علاقه دارید، باید بدانید که سازگاری نرمافزاری این لپتاپها که در زمان عرضه نسبتاً خوب بود، اکنون بهتر هم شده است.
بیشتر برنامههای دسکتاپ ویندوز به لطف لایه سازگاری Prism روی لپتاپهای Arm بدون مشکل اجرا میشوند. حتی برخی از برنامههایی که در ابتدا پشتیبانی نمیشدند (مانند Google Drive و برخی اپلیکیشنهای VPN) اکنون روی این دستگاهها کار میکنند. بسیاری از برنامههای Adobe نیز اکنون روی این لپتاپها اجرا میشوند، اگرچه هنوز همهی آنها سازگار نشدهاند. همچنین، برخی از پرینترهای قدیمی ممکن است روی این دستگاهها کار نکنند.
بهطور خلاصه، یک لپتاپ Arm ممکن است انتخاب خوبی برای شما باشد و احتمالاً با مشکلات سازگاری نرمافزاری مواجه نخواهید شد، اما این ریسک همچنان وجود دارد. اینتل امیدوار است که این مشکلات احتمالی، همراه با بهبودهای بهرهوری پردازندههای Lunar Lake، باعث شود کاربران به جای لپتاپهای مجهز به پردازنده Qualcomm Snapdragon X، به سراغ سیستمهای Lunar Lake بروند که میتوانند نرمافزارهای سنتی x86 را بدون نیاز به شبیهسازی اجرا کنند.
با این حال، بیشتر کاربران معمولی لپتاپ نباید مشکلی با لپتاپهای Arm داشته باشند. اما اگر قصد خرید دارید، بهتر است از فروشگاهی خرید کنید که سیاست بازگشت کالا مناسبی داشته باشد، تا در صورت عدم تطابق با نیازهایتان بتوانید آن را پس بدهید.
عرضه سختافزارهای جدید لپتاپ در سال ۲۰۲۵

پردازندههای گرافیکی سری GeForce RTX 50 انویدیا معرفی شدهاند. اگر این سری شامل پردازندههای گرافیکی موبایل هم باشد، این میتواند دلیلی برای ارتقای لپتاپهای گیمینگ یا حداقل خرید یک مدل جدیدتر برای کسانی باشد که به دنبال یک لپتاپ گیمینگ قابل حمل هستند.
اینتل نیز برنامههایی برای عرضه پردازندههای جدید دارد: Panther Lake جانشین Lunar Lake خواهد شد و اینتل اعلام کرده که قصد دارد این سختافزار جدید را در نیمه دوم سال ۲۰۲۵ عرضه کند. برخی شایعات میگویند که Panther Lake تعداد هستههای بیشتری نسبت به Lunar Lake خواهد داشت، اما هنوز چیزی بهطور رسمی تأیید نشده است.
از سوی دیگر، AMD نیز در حال کار روی سختافزار جدیدی به نام Strix Halo است که برای عملکرد بالا طراحی شده، اما هنوز هیچ جزئیات رسمی در این باره منتشر نکرده است.
کوالکام نیز در حال آمادهسازی لپتاپهای ارزانتری با پردازندههای Snapdragon X Plus است. این شرکت قصد دارد لپتاپهای Arm را در بازه قیمتی ۷۰۰ تا ۹۰۰ دلار عرضه کند که تمرکز آنها روی بهرهوری انرژی خواهد بود.
البته کوالکام فقط به دنبال کاهش قیمت نیست. طبق یک افشاگری از دل (Dell)، این شرکت در حال کار روی پردازندههای Snapdragon X Gen 2 نیز هست. اگر این شایعات درست باشند، این پردازندهها در میانه سال ۲۰۲۵ عرضه خواهند شد و احتمالاً شامل بهبودهایی در کارایی و بهرهوری انرژی خواهند بود. در سال ۲۰۲۵، بازار لپتاپها دوباره در حال داغ شدن و جذابتر شدن است، اما کاش سختافزار جدیدی برای لپتاپهای گیمینگ هم معرفی میشد!
دیدگاه ها