گوشیهای هوشمند اندرویدی امروزی در انواع و اقسام طراحیها، اندازهها و فرمها عرضه میشوند. از گوشیهای پرچمدار استاندارد گرفته تا میانردههای همه کاره و حتی بازار بزرگی از گوشیهای تاشو که تنوع زیادی دارند. با این حال، همواره فارغ از نوع گوشی یکی از نگرانیهای مشترک میان تمام کاربران اندروید، عمر باتری بوده است. بسیاری از کاربران نگران این هستند که گوشیشان با یک بار شارژ چقدر دوام میآورد. یا در تلاش برای حفظ سلامت باتری گوشی، بسیاری به عاداتی پایبند هستند که بیشتر مبتنی بر افسانهها و باورهای نادرست هستند تا واقعیتهای علمی. اگرچه هنوز توصیههای قدیمی زیادی بین کاربران وجود دارد، اما گوشیهای اندرویدی بسیار هوشمندتر از گذشته شدهاند. در ادامه به ۵ باور غلط رایج درباره شارژ کردن گوشی میپردازیم و حقیقت پشت آنها را توضیح میدهیم.
شارژ در طول شب باتری گوشی را خراب میکند
یکی از رایجترین افسانهها درباره شارژ گوشی این است که اگر شب تا صبح گوشی را در شارژ بگذارید، باتری بیش از حد شارژ میشود، آسیب میبیند و به مرور زودتر تخلیه میشود. اما این باور درست نیست. گوشیهای اندرویدی مدرن بهاندازه کافی هوشمند هستند تا شارژ شبانه را بدون آسیب به باتری مدیریت کنند. بیشتر گوشیهای امروزی از بهینهسازیهای هوشمند باتری که اغلب مبتنی بر هوش مصنوعی هستند پشتیبانی میکنند. این سیستمها الگوی استفاده شما را یاد میگیرند و شارژ را پس از رسیدن به ۸۰ درصد متوقف میکنند. ۲۰٪ باقیمانده درست قبل از زمانی که معمولاً گوشی را از شارژ جدا میکنید شارژ میشود تا فشار کمتری به باتری وارد شود. البته باید توجه داشت که شارژ مداوم تا ۱۰۰ درصد هم ایدهآل نیست. باتریهای لیتیوم یونی، مثل آنهایی که در گوشیهایی مانند سامسونگ گلکسی S25 اولترا و گوگل پیکسل ۹ پرو استفاده شدهاند، زمانی که برای مدت طولانی کاملاً پر باقی بمانند سریعتر دچار افت کیفیت میشوند. اگر گوشیتان چنین قابلیتی دارد، فعال کردن محدودیت شارژ تا ۸۰ درصد، گزینه بهتری در بلندمدت است.
شارژ کردن چند باره گوشی در روز برای باتری ضرر دارد
یکی دیگر از باورهای نادرست این است که شارژ کردن چند باره گوشی در طول روز به آن آسیب میزند و باید فقط زمانی شارژ کرد که باتری آن خالی شده باشد. این نظر هم درست نیست. باتریهای لیتیوم یونی مشکلی با شارژهای مکرر ندارند و در واقع، رسیدن مرتب به صفر درصد میتواند بیشتر از آنکه مفید باشد به باتری آسیب بزند. این باتریها بهترین عملکرد را در بازه ۲۰ تا ۸۰ درصد دارند. بنابراین بهتر است گوشی را در این محدوده نگه دارید تا عمر باتری در بهترین وضعیت باقی بماند. تخلیه کامل باتری تا ۰ درصد فشار بیشتری به آن وارد میکند نسبت به اینکه در طول روز چند بار به صورت کوتاه مدت شارژ شود.
همه شارژرهای سریع عملکرد یکسانی دارند
تقریباً تمام گوشیهای اندرویدی امروزی از شارژ سریع پشتیبانی میکنند، اما اینکه تصور کنیم همه شارژرهای سریع روی همه گوشیها عملکرد یکسانی دارند، درست نیست. شرکتهای مختلف اندرویدی از پروتکلهای شارژ متفاوتی استفاده میکنند؛ بنابراین ممکن است شارژری که استفاده میکنید آنطور که انتظار دارید عمل نکند. پروتکلهای شارژ سریع مختلفی مثل USB-PD ،PPS و یا SuperVOOC در گوشیهای OnePlus وجود دارند. استفاده از شارژر سازگار باعث میشود گوشی شما با سرعت درستی شارژ شود. در حالی که استفاده از شارژری ناسازگار احتمالاً پورت گوشیتان را خراب نمیکند، ولی شارژ سریع مناسب هم ارائه نمیدهد. بنابراین قبل از خرید شارژر جدید، حتماً پروتکل شارژ پشتیبانی شده گوشیتان را بررسی کنید تا مطمئن شوید با آن سازگاری دارد. در غیر این صورت، سرعت شارژ مورد انتظار را تجربه نخواهید کرد.
باید فقط از شارژر اصلی برند گوشی استفاده کنید
از زمان عرضه آیفون ۱۲ در سال ۲۰۲۰، بیشتر برندهای گوشیسازی از اپل پیروی کردند و شارژر را از جعبه گوشی حذف کردند. اغلب هم کاربر را به خرید شارژرهای رسمی خودشان سوق میدهند که معمولاً قیمت بالاتری نسبت به گزینههای دیگر در بازار دارند. اما باید بدانید لزومی ندارد که برای شارژ سریع و ایمن، حتماً از شارژر برند همان گوشی استفاده کنید. شارژرهای معتبر شخص ثالث مثل برندهای Anker ،Belkin ،Spigen و UGreen کاملاً با استانداردهای ایمنی و شارژ مطابقت دارند و اغلب ارزانتر هم هستند. بسیاری از این شارژرها از پروتکلهای شارژ سریع رایج مثل USB-PD ،PPS و Quick Charge پشتیبانی میکنند. در اکثر موارد یک شارژر باکیفیت شخص ثالث عملکرد خوبی خواهد داشت، مگر اینکه گوشی شما از فناوری شارژ اختصاصی خاصی مثل SuperVOOC وانپلاس یا HyperCharge شیائومی استفاده کند.
شارژ بیسیم کاملاً امن و کارآمد است
اکثر گوشیهای پرچمدار اندرویدی امروزی از شارژ بیسیم پشتیبانی میکنند. این ویژگی قطعاً کاربردی و راحت است، اما همیشه بهترین گزینه برای سلامت باتری نیست. شارژ بیسیم معمولاً گرمای بیشتری نسبت به شارژ سیمی تولید میکند و این گرما در طول زمان میتواند باعث افت کیفیت سریعتر باتری شود. یعنی باتری ممکن است دیگر به اندازه گذشته شارژ نگه ندارد. بنابراین اگر امکانش را دارید، بهتر است شارژ بیسیم را به صورت منظم استفاده نکنید. استفاده گاهبهگاه اشکالی ندارد، اما اگر قصد دارید به طور مرتب از شارژرهای بیسیم استفاده کنید، بهتر است مدلهایی را انتخاب کنید که فن خنککننده یا سیستم تنظیم دما دارند تا از تولید بیش از حد گرما جلوگیری شود. با این حال، شارژ با سیم شارژر استاندارد همچنان بهترین گزینه و سریعتر است.
سخن آخر
در مجموع، بسیاری از تصورات غلط درباره شارژ دستگاهها که برخی از آنها به دهه ۲۰۰۰ میلادی برمیگردند هنوز میان کاربران رواج دارند. اما گوشیهای هوشمند امروزی بسیار هوشمندتر شدهاند و میتوانند شارژ باتری را به شکلی موثرتر مدیریت کنند. در واقع، دانستن این نکات تنها بخشی از ماجراست؛ با رعایت چند توصیه ساده و تبدیل آنها به عادت روزمره، میتوانید عمر باتری گوشی خود را به صورت قابل توجهی افزایش دهید.
دیدگاه ها