مطلب پیش رو گزارشی درباره‌ی ارتقاء اخیر چت‌بات‌های مصرفی اصلی به‌مانند ChatGPT است که این امکان را برای آنها فراهم کرده تا این چت‌بات‌ها بتوانند کاربران خود را بهتر بشناسند.

تکنولوژی‌ها از سراسر دنیا

گسترش OpenAI: شرکت هوش مصنوعی OpenAI با تأسیس یک نهاد حقوقی در کره جنوبی و برنامه‌ریزی برای افتتاح دفتر در سئول، گام دیگری برای تسریع پذیرش محصولات خود در این بازار برداشته است. این حرکت نشان‌دهنده تمرکز استراتژیک بر گسترش در آسیا است.

ابررایانه سوئدی: شرکت انویدیا (Nvidia) به همراه گروهی از کسب‌وکارهای تحت حمایت خانواده بانفوذ والنبرگ در کشور سوئد، در حال توسعه‌ی آنچه به عنوان بزرگ‌ترین ابررایانه هوش مصنوعی تجاری در این کشور معرفی شده است، می‌باشد. انویدیا همچنین از تأسیس یک مرکز فناوری هوش مصنوعی در سوئد برای پیشبرد تحقیقات با شرکای صنعتی خبر داد.

اهدای برین: طبق اعلام سخنگوی دفتر خانوادگی سرگی برین (Sergey Brin’s)، هم‌بنیان‌گذار گوگل، هدیه مرموز هفته گذشته او شامل سهام شرکت آلفابت (Alphabet) به ارزش تقریبی ۷۰۰ میلیون دلار به سه سازمان خیریه اهدا شده است.

EngineAI: استارتاپ چینی EngineAI به دنبال جذب سرمایه برای ساخت ربات‌های انسان‌نما قصد دارد در سه‌ماهه چهارم امسال ۱۳۹ میلیون دلار سرمایه جذب کند تا ارزش‌گذاری آن به ۱ میلیارد دلار برسد. Ren Guowen یکی از هم‌ بنیان‌گذاران این استارتاپ، به بلومبرگ گفت که هدف آنها پیوستن به رقابت جهانی برای توسعه ربات‌های انسان‌نما است.

هوش مصنوعی که شما را می‌شناسد

حافظه بهبودیافته ChatGPT به هوش مصنوعی شخصی‌تر اشاره می‌کند - دیجینوی

از زمانی که OpenAI ماه گذشته قابلیت “حافظه” را برای عموم کاربران فعال کرد؛ ChatGPT جزئیات غیرمنتظره‌ای از کاربران، به‌خاطر سپرده است. برخلاف گذشته که این چت‌بات در یادآوری گفتگوهای قبلی محدودیت داشت، اکنون از تمام تاریخچه مکالمات برای شخصی‌سازی پاسخ‌ها استفاده می‌کند. برای مثال این چت‌بات اطلاعاتی مانند آدرس منزل و نام حیوان خانگی، برنامه‌های تلویزیونی مورد علاقه‌، عادات غذایی و برنامه‌های سفر، مسائل سلامتی خانواده یا حتی تاریخ زایمان کاربران را به‌خاطر سپرده است.

این تحولِ جهش به سمت هوش مصنوعی فوق‌شخصی‌سازی شده به سرعت در حال پیشروی است. شرکت مایکروسافت هفته گذشته نشان داد که ابزارهای هوش مصنوعی شرکت‌های ثالث به زودی می‌توانند با ویندوز ادغام شده و از سیستم فایل کاربران برای خدمات سفارشی استفاده کنند. در همین حال در کنفرانس توسعه‌دهندگان گوگل، Sundar Pichai، مدیرعامل این شرکت از قابلیت جدید محتوای شخصی (Personal Context) در Gemini رونمایی کرد که با تحلیل داده‌های Gmail، Docs، Drive و جستجوهای کاربر، تجربه‌های فردی ارائه می‌دهد.

به نظر می‌رسد تقریباً تمام بازیگران بزرگ حوزه هوش مصنوعی مصرفی در حال تقویت قابلیت‌های خود با استفاده از داده‌های کاربران در سراسر اکوسیستم برنامه‌ها و دستگاه‌هایشان هستند. میزان راحتی شما با این شرایط احتمالاً به دو عامل بستگی دارد: میزان اعتمادتان به سازنده نرم‌افزار و ارزشی که از شخصی‌سازی مبتنی بر هوش مصنوعی دریافت می‌کنید. برای بسیاری از کاربران مزایای شخصی‌سازی شده ارزش ریسک‌های حریم خصوصی را داشته‌اند، اما بیشتر افراد همواره نسبت به گسترش بی‌حد و مرز حافظه‌های هوش مصنوعی نگران هستند.

در روزهای ابتدایی ظهور چت‌بات‌های هوش مصنوعی، این سیستم‌ها اطلاعات چندانی درباره کاربران نداشتند. شرکت‌هایی مانند گوگل و OpenAI بیشتر مشغول بهبود مدل‌های زبانی بزرگ (LLM) و ایجاد محدودیت‌های امنیتی بودند. مقابله با توهمات هوش مصنوعی و خطاهای مدل‌های دانشی به اندازه‌ای چالش‌برانگیز بود که فرصتی برای ادغام داده‌های شخصی کاربران در پاسخ‌های هوش مصنوعی باقی نمی‌گذاشت. ChatGPT در نسخه‌های ابتدایی، فقط اطلاعات هر گفتگوی مجزا را به خاطر می‌سپرد و شروع یک چت جدید به معنای بازگشت به نقطه صفر بود و حتی اگر لحظاتی قبل در گفتگوی دیگری اطلاعاتی با ربات به اشتراک گذاشته شده بود، آن‌ها را فراموش می‌کرد.

این وضعیت واقعاً اعصاب‌خردکن بود، مخصوصاً برای کسانی که از ChatGPT به‌طور مداوم روی موبایل و لپ‌تاپ استفاده می‌کردند. کاربران مجبور بودند مکالمات قدیمی را زیر و رو کنند تا بحثی را ادامه دهند یا مرتباً به ربات یادآوری کنند که قبلاً در چه موردی صحبت کرده‌اند. اما اوضاع وقتی بهتر شد که OpenAI سال گذشته قابلیت حافظه بهبودیافته را آزمایش کرد. برای بسیاری از کاربران این یک نفس راحت‌کننده بود که بالاخره این چت‌بات توانست جزئیات اولیه درباره‌‌ی آن‌ها را به خاطر بسپارد و مجبور نباشند هر بار آن‌ها را تکرار کنند. حتی برای کاربرانی که  از زمان نیمه‌های ۲۰۲۳ نیز اشتراک پولی تهیه کرده بودند، تنها از ماه نوامبر سال ۲۰۲۴ (آبان ۱۴۰۳) این چت‌بات توانایی به خاظر سپردن نام کاربر در بانک اطلاعاتی خود را بدست آورد.

راحتی اصلی کار با ChatGPT زمانی حاصل شد که شروع به استفاده از تمام تاریخچه متنی کاربر (حدود ۶ هفته‌ی پیش) برای پاسخ‌دهی کرد. این پیشرفت، تجربه کاربری را از یک چت‌بات ساده به یک دستیار هوشمند همه‌جانبه تبدیل کرده است. برای مثال یک کاربر از این چت‌بات برای دریافت راهنمایی درباره‌ی باغبانی استفاده کرده است و ChatGPT توانسته است تا برنامه‌های آبیاری و کاشتن دانه‌ها را به شکل صحیحی یادآوری کند و توصیه‌های متناسب با آب‌وهوا و مقایسه عکس‌های قدیم و جدید گیاهان برای تحلیل رشد گیاهان را ارائه دهد. یا کاربری دگیر که علاقه‌ی بسیاری به مسابقات فرمول ۱ (Formula 1) داشته است؛ این چت‌بات به‌دلیل آگاهی از علاقه‌ی کاربر پاسخ‌های فنی و جزئی‌نگرانه به سوالات او ارائه داده است. یا زمانی که یک کاربر درباره داروی مناسب سرماخوردگی از این چت‌بات سوال پرسیده است؛ ChatGPT با توجه به آگاهی از بارداری همسر این کاربر برای استفاده از دارهای خاص به او هشدار داده است.

حافظه بهبودیافته ChatGPT به هوش مصنوعی شخصی‌تر اشاره می‌کند - دیجینوی

ممکن است این حد از توانایی برای برخی از کاربران ترسناک باشد؛ اما در عین حال تصویری جذاب از آینده‌ای است که در آن یک دستیار هوش مصنوعی واقعاً شخصی‌شده می‌تواند زندگی روزمره ما را متحول کند. ولی پیش از این نیز کاربران سال‌هاست ناخواسته انبوهی از داده‌های شخصی را از طریق جستجوهای گوگل، مرورگر کروم، جیمیل و فضای ذخیره‌سازی ابری در اختیار گوگل و یا موتورهای دیگر جستجو گذاشته‌اند. این حجم داده، هوش مصنوعی گوگل، Gemini را به دستیاری به مراتب قدرتمندتر و جامع‌تر برای بعضی از کاربران تبدیل می‌کند، چون به تمام تاریخچه دیجیتال آن‌ها دسترسی دارد. و دقیقاً همین موضوع میتواند باعث ترس کاربران از استفاده بی‌قید و شرط از Gemini در مقایسه با ChatGPT بشود.

در کنفرانس توسعه‌دهندگان گوگل، ساندار پیچای تأکید کرد که تجربه شخصی‌سازی‌شده Gemini کاملاً خصوصی، شفاف و تحت کنترل کاربر باقی خواهد ماند. اما وقتی پس از سخنرانی آقای Austin Carr از رسانه‌ی Bloomberg تصمیم گرفت این قابلیت را فعال کند، یک پاپ‌آپ هشداردهنده ظاهر شد که توضیح می‌داد:

«آلفابت (شرکت مادر گوگل) از داده‌های شخصی شما برای این ویژگی استفاده خواهد کرد.» او گفت که: «من این درخواست را رد کردم.»

Joe Tsai، رئیس هیئت مدیره شرکت علی‌بابا (AliBaba) گفته است: «آمریکایی‌ها معمولاً نگرشی سیاه‌و‌سفید دارند؛ اگر چیزی خوب نباشد، پس حتماً بد است. به نظر من اروپایی‌ها درک بهتری از پیچیدگی‌ها و ظرایف دارند»