در اپیزود دهم از فصل پنجم سیمپسون‌ها، آقای برنز پس از گشایش یک کازینو، به تدریج دچار جنون می‌شود و رفتارش تقلیدی از زوال عقلی هاوارد هیوز به نظر می‌رسد. در بخشی از داستان، او ماکت کوچکی از یک هواپیما را که “اسپروس موس” نام دارد، در دست دارد و اصرار می‌کند که با اسمایترز با آن پرواز کند. اسمایترز به او یادآوری می‌کند که این فقط یک اسباب‌بازی است و امکان ورود یا پرواز با آن وجود ندارد. آقای برنز، با جدیت تمام، اسلحه‌ای به سمت اسمایترز می‌گیرد و با لحنی قاطع می‌گوید: “سوار شو.” اسمایترز، در بهت و حیرت، به آقای برنز خیره می‌ماند و راه چاره‌ای پیدا نمی‌کند.

به نظر می‌رسد مدیران عامل شرکت‌های تولیدکننده گوشی‌های هوشمند در سراسر جهان در حال حاضر احساسی مشابه اسمایترز را تجربه می‌کنند، با این تفاوت که در این سناریو، دونالد ترامپ نقش آقای برنز را ایفا می‌کند. روز گذشته، طبق گزارش بلومبرگ، رئیس‌جمهور ترامپ از تصمیم خود برای وضع تعرفه‌های گسترده بر سازندگان گوشی‌های هوشمند خبر داد. هدف او از این اقدام، تشویق شرکت‌ها به تولید گوشی در ایالات متحده است. او ابتدا صبح جمعه در یک پست رسانه‌های اجتماعی اعلام کرد که این تعرفه‌ها به طور خاص با نرخ ۲۵ درصد بر اپل اعمال خواهد شد. اما در ادامه، در یک نشست خبری در کاخ سفید، اظهار داشت که تعرفه‌های مشابهی بر سایر تولیدکنندگان نیز اعمال خواهد شد و به طور مشخص از سامسونگ نام برد. البته، سامسونگ یک شرکت آمریکایی نیست، بنابراین دلیل الزام آن به تولید در ایالات متحده مشخص نیست.

با این حال، همان‌طور که در بحث‌های ترامپ درباره تعرفه‌ها معمول است، او هیچ طرح مشخصی را ارائه نکرد و به جدول زمانی خاصی نیز متعهد نشد. ترامپ فقط بیان کرد که عوارض وارداتی به‌درستی انجام خواهد شد و تا پایان ماه ژوئن آماده خواهد بود. این تمام اطلاعاتی است که در حال حاضر در اختیار داریم.

مشکل اصلی اینجاست که آنچه ترامپ می‌خواهد، عملیاتی به نظر نمی‌رسد. شرکت‌هایی مانند اپل، سامسونگ، گوگل و سایر تولیدکنندگان گوشی‌های هوشمند به سادگی نمی‌توانند یک گوشی را به طور کامل در ایالات متحده تولید کنند. این کار تقریباً به همان اندازه غیرممکن است که با یک هواپیمای اسباب‌بازی در ۱۷ دقیقه به کنگوی بلژیک سفر کنیم. هر تولیدکننده‌ای که بخواهد گوشی در ایالات متحده بسازد، با ۳ مشکل تقریباً غیرقابل حل مواجه خواهد شد. اولین و مهم‌ترین آن‌ها، زیرساخت است. کارخانه‌های مورد نیاز برای تولید تمام اجزای یک گوشی هوشمند، مانند نمایشگرها، سیلیکون، باتری‌ها، حسگرهای دوربین و غیره به سادگی در ایالات متحده وجود ندارند. برای اینکه هر شرکتی حتی بتواند تلاش برای ساخت گوشی در اینجا را آغاز کند، باید میلیاردها دلار صرف ایجاد زیرساخت‌های لازم کند و این فرآیند دست‌کم ۱۰ سال یا بیشتر به طول خواهد انجامید.

دومین مشکل، نیاز به نیروی انسانی بسیار ماهر برای اداره این کارخانه‌ها است. ایالات متحده این افراد متخصص را ندارد، بنابراین باید آن‌ها را پیدا و آموزش داد که هزینه‌های بسیار زیادی را در بر خواهد داشت و سال‌ها زمان می‌برد. حتی اگر شرکت تلاش کند این مشکل را با جذب نیروی کار از کشورهای دیگر که از قبل دانش لازم را دارند، دور بزند، این کارگران باید دستمزد کافی برای زندگی در ایالات متحده دریافت کنند که بسیار گران خواهد بود. همچنین، این افراد مهاجر خواهند بود، چیزی که می‌دانیم ترامپ آن را دوست ندارد.

اگر به هر نحوی، یک شرکت بر این مشکلات غلبه کند، کمبود مواد اولیه همچنان آن را محدود خواهد کرد. برخی از فلزات خاکی کمیاب مورد نیاز برای ساخت قطعات گوشی هوشمند به طور معمول در ایالات متحده یافت نمی‌شوند. به عنوان مثال، اسکاندیم (Sc) در آلیاژها هنگام ساخت باتری‌ها استفاده می‌شود و آخرین باری که ایالات متحده آن را تولید کرد ۵۰ سال پیش بود. حتی اگر به معجزه، تمام مواد معدنی خاکی کمیاب مورد نیاز برای یک گوشی را در ایالات متحده پیدا کنید، باید کارخانه‌های پالایش برای فرآوری آن مواد معدنی بسازید و البته، برای انجام این کار، افراد را استخدام کنید.

ترامپ خواهان ساخت گوشی‌های اندرویدی در ایالات متحده است

در نهایت، شرکتی که راهی برای انجام تمام این کارها پیدا کند، با گوشی‌ روبرو خواهد شد که برای کسب سود کافی جهت بازپرداخت سرمایه‌گذاری‌های اولیه، باید ده‌ها هزار دلار قیمت داشته باشد. این گوشی همچنین، از هر نظر، یک دستگاه نسل اول خواهد بود، زیرا تمام عناصر زنجیره تأمین کاملاً جدید خواهند بود. نمی‌دانم شما چگونه فکر می‌کنید، اما من یک گوشی هوشمند ۱۰,۰۰۰ دلاری را نمی‌خواهم که به خوبی یک گوشی ۳۰۰ دلاری که می‌توانم همین الان بخرم، نباشد.

سه‌شنبه هفته گذشته، ترامپ با تیم کوک، مدیرعامل اپل، گفتگو کرد. در این گفتگو، کوک ظاهراً به ترامپ درباره برنامه‌های اپل برای انتقال بخش عمده‌ای از تولید فعلی خود در چین به هند گفت. ترامپ که تحت تأثیر قرار نگرفته بود، به کوک دستور داد که ساخت کارخانه‌ها در هند را متوقف کند و به جای آن از چین به سمت تولید داخلی روی آورد.

ترامپ در مورد این گفتگو اظهار داشت: “دیروز کمی با تیم کوک مشکل داشتم. او در سراسر هند در حال ساخت و ساز است. من نمی‌خواهم او در هند بسازد.” ترامپ همچنین به نظر نمی‌رسید که تحت تأثیر تعهد اپل برای سرمایه‌گذاری حیرت‌انگیز ۵۰۰ میلیارد دلار در ایالات متحده طی ۴ سال آینده قرار گرفته باشد. این سرمایه‌گذاری شامل یک مرکز جدید تولید سرور در هیوستون، از جمله دارایی‌های دیگر، خواهد بود.

این اطلاعات به شدت نشان می‌دهد که رئیس‌جمهور ترامپ خواهان یک راه حل “همه یا هیچ” است. او به نظر می‌رسد فکر می‌کند که انتقال تولید گوشی‌های هوشمند به ایالات متحده نه تنها ممکن است، بلکه به راحتی قابل انجام است. حتی اگر سازندگان گوشی‌های هوشمند مقدار کمی بیشتر از تولید را به ایالات متحده منتقل کنند، این امر باعث افزایش سرسام‌آور قیمت گوشی‌ها خواهد شد.

اگر فرض کنیم ترامپ فقط در حال سخت‌گیری است و در خفا با یک گوشی هوشمند که عمدتاً در ایالات متحده ساخته شده، مشکلی ندارد. این یک کار کاملاً قابل قبول است، اما ناگزیر به افزایش قابل توجه هزینه مصرف‌کننده گوشی منجر خواهد شد. چین در ساخت قطعات گوشی‌های هوشمند بسیار ماهر است و می‌تواند این کار را با هزینه‌ای بسیار کمتر از تقریباً هر کشور دیگری انجام دهد. هر قطعه‌ای که در چین تولید نشود و در عوض در اینجا ساخته شود، هزینه آن قطعه را به طرز هشداردهنده‌ای افزایش خواهد داد. این امر شرکت سازنده گوشی هوشمند را مجبور می‌کند که این هزینه افزایش یافته را به مصرف‌کننده منتقل کند.

مراسم تحلیف ترامپ

ترامپ می‌خواهد گوشی‌های هوشمند در ایالات متحده ساخته شوند. همچنین می‌دانیم که یک گوشی ۱۰۰ درصد ساخت ایالات متحده عملاً غیرممکن خواهد بود. به علاوه، هرگونه تغییر قابل توجه از وضعیت موجود به یک گوشی هوشمند با مشارکت بیشتر ایالات متحده، گوشی را بسیار گران‌تر خواهد کرد. بنابراین، شرکت‌ها چه خواهند کرد؟

آنها دقیقاً مانند اسمایترز گیر افتاده‌اند و باید بفهمند که چگونه می‌توانند خود را در اسپروس موس جا دهند. آنها سعی کرده‌اند این موضوع را به ترامپ توضیح دهند. تیم کوک بسیار باهوش است، بنابراین احتمالا برای گفتگو با ترامپ در مورد اینکه چرا یک آیفون ساخت ایالات متحده یک مشکل غیرقابل حل بوده، آماده است. اما این امر هیچ تأثیری بر اعتقاد ترامپ برای انجام این کار نخواهد داشت.

آنچه ترامپ می‌خواهد، غیرممکن است، و حتی یک راه‌حل میانی نیز غیرقابل دفاع خواهد بود. بهترین راه‌حل می‌تواند پذیرش تعرفه‌ها و گران‌تر کردن گوشی‌ها به میزان ۲۵ درصد باشد. تنها راه‌حلی می‌تواند این باشد که شرکت‌ها ضرر تعرفه را بپذیرند. اپل، سامسونگ و سایر تولیدکنندگانی که قصد فروش گوشی در آمریکا را دارند، باید ۲۵ درصد افزایش قیمت را برای پوشش هزینه‌های تولید افزایش یافته، در نظر بگیرند. این امر، البته، به این معنی است که مصرف‌کنندگان باید بسیار بیشتر از گذشته برای گوشی‌ها هزینه کنند. فقط برای اینکه تصوری از معنای آن داشته باشید، آیفون ۱۶ و گلکسی S25 هر دو با قیمت ۷۹۹ دلار شروع می‌شوند و ۲۵ درصد افزایش، آنها را به ۹۹۹ دلار می‌رساند. این یک تغییر قابل توجه است.

در هفته‌ها و ماه‌های آینده خواهیم دید که این موضوع چگونه پیش خواهد رفت. اما یک چیز مسلم است: رویای ترامپ برای یک گوشی هوشمند ساخت ایالات متحده محقق نخواهد شد.