در جریان رویداد کامپیوتکس، پردازندههای نسل آینده اینتل با اسم رمز پنتر لیک به نمایش گذاشته شدند. در این نمایشگاه، تصاویری از دای (Die) این پردازندهها، مشخصات نمونههای مهندسی آنها و همچنین زمان عرضه نهایی به بازار که اوایل سال ۲۰۲۶ پیشبینی شده، در معرض دید عموم قرار گرفت.
شرکت اینتل در جریان برگزاری کامپیوتکس ۲۰۲۵، یک ویفر سیلیکونی متعلق به نسل آتی پردازندههای خود، موسوم به پنتر لیک، را به نمایش گذاشت. این شرکت همچنین دموهای متعددی را روی پلتفرمهای گوناگون به منظور نشان دادن آمادگی کامل این محصول برای عرضه گسترده در سال ۲۰۲۶ ارائه کرد.
مدتی است که اینتل اطلاعات جدیدی را در مورد پردازندههای مرکزی پنتر لیک خود منتشر میکند. این پلتفرم به عنوان مهمترین محصول کلاینت این شرکت که بر پایه فناوری ساخت 18A بنا شده است، شناخته میشود و نسبت به پردازندههای لونار لیک و ارو لیک، ارتقاهای قابل توجهی را به همراه خواهد داشت. پنتر لیک تلاش میکند تا بهترین ویژگیهای لونار لیک (بهرهوری انرژی) و برترین قابلیتهای ارو لیک (معماری هستههای با عملکرد بالا) را در یک ویفر سیلیکونی واحد ترکیب کند.

علاوه بر بهکارگیری فناوریهای نوین در هستههای پردازنده، پردازندههای پنتر لیک قابلیتهای پیشرفتهتری را در واحد پردازش گرافیکی و واحد پردازش عصبی خود با معماری Xe3 Celestial ادغام کردهاند. در نهایت، کاربران میتوانند انتظار دامنه وسیعتری از محصولات را در بخشهای مصرفی، گیمینگ و تجاری با پشتیبانی از حافظههای LPDDR5 و DDR5 داشته باشند که امکان مقیاسپذیری بیشتری را فراهم میآورد.
بر اساس برنامهریزیها، پردازندههای پنتر لیک اینتل در نیمه دوم سال ۲۰۲۵ وارد مرحله تولید انبوه خواهند شد و عرضه آنها به بازار مصرفکنندگان از اوایل سال ۲۰۲۶ آغاز خواهد گردید. در جریان کامپیوتکس، اینتل ویفر سیلیکونی واقعی پنتر لیک را به نمایش گذاشت که در مجموع شامل ۵ قطعه مجزا بود. قطعه محاسباتی که بخش اعظم سطح ویفر را به خود اختصاص داده است، دارای هستههای P با معماری Cougar Cove و هستههای E با معماری Darkmont بود. خانواده “Core Ultra 300” پنتر لیک شامل ۳ مدل مختلف خواهد بود که از آنها محصولات متنوعی مشتق خواهند شد. علاوه بر این، قطعه گرافیکی، قطعه SOC و قطعه IO به همراه یک قطعه پرکننده کوچکتر نیز روی این ویفر قرار دارند.


اینتل همچنین چندین لپتاپ را به نمایش گذاشت که از پردازندههای پنتر لیک بهره میبردند. لازم به ذکر است که هم لپتاپهای به نمایش درآمده و هم پردازندههای آنها، نمونههای مهندسی اولیه بودند و صرفاً برای اهداف نمایشی مورد استفاده قرار گرفتند. در مقایسه با نسل لونار لیک، عملکرد هوش مصنوعی در پنتر لیک به طور قابل توجهی سریعتر است که این امر با توجه به اظهارات پت گلسینگر مدیرعامل سابق اینتل، مبنی بر ارائه دو برابر بهبود در عملکرد هوش مصنوعی توسط تراشههای جدید، امری قابل انتظار به شمار میرود.

در این رویداد، نگاهی گذرا نیز به برخی از مشخصاتی که میتوان از پردازندههای پنتر لیک اینتل انتظار داشت، انداخته شد. CPU دارای ۱۶ هسته و ۱۶ رشته بود که نشان میدهد پشتیبانی از فناوری SMT در پنتر لیک، همانند محصولات فعلی این شرکت، وجود نخواهد داشت. اگرچه پیکربندی دقیق هستهها یا آرایش هستههای P/E/LPE آن هنوز مشخص نیست، اما به احتمال زیاد با یک مدل رده بالا مواجه خواهیم بود. سرعت پایه ۲.۰ گیگاهرتز برای آن ذکر شده و عملکرد تراشه در حدود ۳ گیگاهرتز مشاهده شد. لازم به یادآوری است که این هنوز یک ویفر سیلیکونی بسیار اولیه بوده و میتوان انتظار فرکانسهای نهایی در محدوده ۵ گیگاهرتز و بالاتر را داشت. در بخش حافظه کش، این پردازنده مرکزی به ۱.۶ مگابایت حافظه کش سطح یک، ۲۴ مگابایت حافظه کش L2 و ۱۸ مگابایت حافظه کش L3 مجهز شده بود.


تا به این لحظه، تمامی اطلاعات منتشر شده در مورد پنتر لیک از رویداد کامپیوتکس به همین موارد محدود میشود، اما در طول سال جاری بهروزرسانیهای بسیار بیشتری در این زمینه ارائه خواهد شد. انتظار میرود که اینتل در رویداد فناوری بعدی خود، جزئیات بیشتری را در مورد پردازندههای پنتر لیک به اشتراک بگذارد.
دیدگاه ها