ضربهای دیگر به آینده نیسان
اگر نگاهی به داغترین اخبار دنیای خودرو انداخته باشید، احتمالا میدانید که نیسان در دردسر بزرگی افتاده است. این خودروساز ژاپنی سال گذشته با افت شدید درآمد مواجه شد که منجر به مشکلات مالیای شده که در صورت پیدا نشدن راهحل، ممکن است به پایان کار این برند منجر شود. جدیدترین چالش نیسان ممکن است بر خط تولید تمامبرقی آن و حضورش در بازارهای جهانی تأثیر بگذارد. این خودروساز ژاپنی اخیرا برنامههای خود برای احداث یک کارخانه باتری جدید در ژاپن را لغو کرده و بار دیگر نقشههایش برای بازگشت به مسیر درست را مختل کرده است.
مشکلات نیسان ادامه دارد
نیسان در ماه سپتامبر گذشته تأییدیه دولتی برای احداث کارخانه جدید باتری لیتیوم-آهن-فسفات (LFP) در ژاپن را دریافت کرده بود و پس از راهاندازی این کارخانه، انتظار میرفت هزینه باتریهای خودروهای برقی نیسان تا ۳۰٪ کاهش یابد. قرار بود تحقیق، توسعه و تولید انبوه باتریهای LFP در این کارخانه به نیسان کمک کند تا خودروهای برقیاش در رقابت با تولیدکنندگانی مانند BYD باقی بمانند، اما اکنون این برنامهها لغو شدهاند.
در دیجینوی بخوانید:
افسانهای که خاک میخورد: پورشه ۹۱۱ کمیاب، آماده تولدی دوباره
ماکوتو اوچیدا، رئیس و مدیرعامل سابق نیسان، پیش از لغو پروژه گفته بود:
نیسان از باتریهای LFP برای پاسخ به نیازهای متنوع مشتریان و ارائه خودروهای برقی مقرونبهصرفهتر استفاده خواهد کرد. این باتریها قرار بود در ژاپن توسعه یافته و به تولید انبوه برسند و از سال مالی ۲۰۲۸ در خودروهای برقی کوچک نصب شوند.
تأسیسات تولیدی لغوشده نیسان بخشی از یک سرمایهگذاری یک میلیارد دلاری بود. این خودروساز همچنین قرار بود تا ۳۸۴ میلیون دلار از دولت ژاپن برای کمک به ایجاد زنجیره تأمین داخلی دریافت کند. پیش از لغو ساخت این کارخانه در ژاپن، نیسان کارخانه خود در ووهان چین را نیز تعطیل کرده بود.
هر دو اقدام، یعنی تعطیلی و لغو، بخشی از بازنگری و سادهسازی عملیات جهانی این خودروساز هستند. مانند بسیاری دیگر از خودروسازان، نیسان نیز با کاهش فروش در چین مواجه است و در سال مالی گذشته با زیان خالص ۴.۵ میلیارد دلاری روبرو شد. بهطور کلی، نیسان قصد دارد با کاهش هزینهها به میزان ۱.۷ میلیارد دلار تا سال مالی ۲۰۲۶ دوباره به سوددهی برسد.

برای کاهش هزینهها، نیسان برنامه دارد تا سال مالی ۲۰۲۷، تعداد ۲۰۰۰۰ شغل را حذف کند؛ این رقم بیشتر از ۹۰۰۰ شغلی است که قبلا اعلام شده بود. همچنین این شرکت قصد دارد طی دو سال آینده هفت تأسیسات تولیدی را تعطیل کند و تعداد کارخانههای باقیمانده خود را از ۱۷ به ۱۰ کاهش دهد.
خودروهای بهروز شده نیسان در راهاند
تمرکز اصلی نیسان بر ایالات متحده و بهطور کلی آمریکای شمالی است. مجموعه محصولات این خودروساز ژاپنی در برخی از بخشهای کلیدی خودرو دچار کمبود است و بسیاری از مدلهایش نیاز به بهروزرسانی دارند. نیسان قصد دارد این وضعیت را با عرضه تقریبا ۱۲ مدل جدید یا بهروزرسانیشده در برندهای اقتصادی و لوکس خود اصلاح کند.
نسل بعدی نیسان لیف در کنار مدل آرییا به خط تولید خودروهای برقی این برند خواهد پیوست و از یک هاچبک ضعیف به یک کراساوور مدرن تبدیل خواهد شد. لیف که اکنون وارد نسل سوم خود میشود، بر روی همان پلتفرمی سوار است که آرییا قرار دارد؛ تغییری که منجر به بهبود عملکرد و برد حرکتی خواهد شد.

لیف فقط آغازگر برنامههای نیسان برای بازار ایالات متحده است. این خودروساز ژاپنی همچنین قصد دارد مدل Rogue PHEV را به بازار عرضه کند که اولین خودروی هیبریدی شارژی برند نیسان خواهد بود، در حالی که مدلهای Pathfinder و Infiniti QX60 نیز طراحی داخلی و خارجی جدیدی دریافت خواهند کرد.
بخش خودروهای سدان کوچک چندان پررونق نیست و با گذشت هر سال، تعداد مدلهای موجود در بازار کمتر میشود، اما نیسان قصد ندارد این بخش را رها کند. این شرکت قرار است نسل بعدی Sentra را اواخر امسال معرفی کند، اما مدل Versa که یکی از معدود خودروهای سابکامپکت باقیمانده است، در پایان سال ۲۰۲۵ از خط تولید کنار گذاشته خواهد شد. احتمال دارد که مدل Altima نیز در سال ۲۰۲۶ حذف شود، اما هنوز تأیید رسمی در این مورد وجود ندارد.
سخن پایانی
مشکلات مالی نیسان قابل چشمپوشی نیستند. با این وجود با تغییر اخیر در رهبری و برنامهای برای کاهش هزینهها، بهنظر میرسد این شرکت در مسیر درستی قرار گرفته است. این خودروساز ژاپنی بهنظر میرسد آماده حمله دوباره به بازار ایالات متحده با مدلهایی بهروز و بازطراحیشده است که میتوانند با برندهای پیشرو رقابت کند. با این حال، این ممکن است برای نجات کامل نیسان کافی نباشد؛ زیرا خودروسازان چینی در حال برهم زدن بازار داخلی ژاپن هستند و با سرعت زیادی در حال گسترش به خارج از مرزها هستند. زمان قطعا به نفع نیسان نیست.
دیدگاه ها