پوستهی اختصاصی One UI سامسونگ در طول سالهای متمادی تکامل یافته و اکنون به یکی از روانترین و کاربرپسندترین رابطهای کاربری موجود در سیستمعامل اندروید تبدیل شده است. در حالی که بسیاری از سازندگان اصلی تلفنهای همراه تغییراتی را در تجربهی خالص اندروید اعمال میکنند، One UI به عنوان یک رابط کاربری غنی از امکانات که تعادلی ظریف بین زیبایی، قابلیت شخصیسازی و سهولت استفاده برقرار میسازد، خودنمایی میکند. برخی از این ویژگیها آنچنان مفید و کارآمد هستند که شایسته است به عنوان یک استاندارد در تمامی گوشیهای اندرویدی گنجانده شوند.
چه شما از طرفداران اندروید خام باشید و چه رابط کاربری سفارشی دیگری را ترجیح دهید، این حقیقت را نمیتوان انکار کرد که رویکرد سامسونگ به مقولهی تجربهی کلی کار با تلفن هوشمند، یک معیار جدید را تعریف میکند. در ادامهی این مطلب، برجستهترین قابلیتهای One UI که لیاقت حضور در هر تلفن اندرویدی را دارند، برای شما آورده شده است.
Samsung DeX
DeX یک دگرگونی اساسی در زمینهی بهرهوری موبایل به شمار میرود، به ویژه برای افرادی که برای انجام امور کاری خود در حال حرکت به تلفنهای خود وابسته هستند. این قابلیت هر نمایشگر یا تلویزیون سازگاری را به یک محیط دسکتاپ کاربردی مبدل میسازد و آن را برای ارائههای فوری، جلسات کاری یا انجام کارهای سادهای نظیر ویرایش متون بسیار ایدهآل میکند.
گوشی خود را به یک نمایشگر متصل کنید یا DeX را به صورت بیسیم اجرا نمایید، تا یک رابط کاربری شبیه به دسکتاپ را مشاهده کنید که به شما این امکان را میدهد تا از برنامههای اندرویدی در قالب پنجرههای جداگانه استفاده کنید. یک صفحهکلید و ماوس بلوتوث را به آن متصل کنید تا بدون نیاز به روشن کردن لپتاپ، از تلفن خود برای انجام امور کاری بهره ببرید.

با افزایش قدرت پردازشی گوشیهای هوشمند، ادغام تجربههای کاربری موبایل و دسکتاپ منطقیتر و عملیتر به نظر میرسد. برندهای دیگری مانند موتورولا نیز با ایدههای مشابه (مانند Ready For) تجربیاتی را ارائه کردهاند، اما هیچکدام نتوانستهاند آن را با ثبات و پشتیبانی اکوسیستمی که سامسونگ به آن دست یافته، پیادهسازی کنند. اکنون زمان آن رسیده است که سایر شرکتها از رویکرد سامسونگ الگوبرداری کرده و تجربهای مشابه دسکتاپ را فراتر از صرفاً آینهسازی صفحه نمایش ارائه دهند. طبق گزارشها، گوگل نیز در حال کار روی یک حالت دسکتاپ برای اندروید است و امیدواریم تجربهای به پختگی آنچه سامسونگ ارائه میدهد را به کاربران عرضه کند.
Bixby Routines
در راستای ایجاد تجربهای بصریتر برای تلفنهای همراه، خودکارسازی به عنوان یکی از کارآمدترین روشها شناخته میشود. در این میان، قابلیت Bixby Routines سطح بینظیری از سفارشیسازی را ارائه میدهد که از تواناییهای Google Assistant یا ابزارهای خودکارسازی پیشفرض سیستم عامل اندروید فراتر میرود. این ویژگی امکان تعریف تریگرهای دلخواه برای خودکارسازی وظایف گوناگون را برای شما فراهم میسازد؛ برای مثال، با رسیدن به منزل، Wi-Fi به طور خودکار روشن شده، روشنایی صفحه نمایش بر اساس زمان روز تغییر کرده، یا در محل کار، حالت «مزاحم نشوید» فعال میگردد.

اگرچه برنامههای جانبی مانند Tasker و Automate نیز به عنوان جایگزینهای مناسب مطرح هستند، اما کار با آنها نیازمند گذراندن یک دورهی آموزشی نسبتاً طولانی است. در مقابل، راهاندازی Bixby Routines بسیار سادهتر بوده و از یک رابط کاربری روان و قابل فهم بهره میبرد. این قابلیت به هر تلفن همراهی حس شخصیتر و هوشمندتری میبخشد و به همین دلیل، تمایل داریم آن را به عنوان یک ویژگی استاندارد در تمامی دستگاههای اندرویدی مشاهده کنیم.
Edge Panels
یکی از برجستهترین مشخصههای رابط کاربری One UI سامسونگ، قابلیت Edge Panel است که امکان دسترسی سریع کاربران به برنامهها، مخاطبین، ابزارها و موارد دیگر را از حاشیههای کناری صفحه نمایش فراهم میآورد. این ابزار به شما این امکان را میدهد که یک منوی قابل تنظیم را از لبهی نمایشگر به داخل بکشید و میانبرهایی به عملکردهای یا برنامههایی که بیشتر مورد استفاده قرار میگیرند، در اختیار داشته باشید.

سایر تولیدکنندگان گوشی اندرویدی نیز تلاشهایی در زمینهی ارائه پنلهای کناری، نوارهای هوشمند و ویجتهای صفحه اصلی داشتهاند، اما هیچکدام از نظر ظرافت، قابلیت گسترش و یکپارچگی به سطح Edge Panels سامسونگ نمیرسند. این ویژگی به ویژه در دستگاههای تاشو و دستگاههایی با صفحه نمایش بزرگ، جایی که فضای صفحه امکان انجام چند کار به طور همزمان را فراهم میکند، بسیار کارآمد است.
با استفاده از Edge Panels، امکان افزودن قابلیتهای جانبی نظیر دسترسی به حافظهی کلیپبورد یا عناوین خبری، انعطافپذیری بیشتری را در اختیار کاربران قرار میدهد، بدون آنکه نیازی به شلوغ کردن صفحه اصلی با ویجتهای متعدد داشته باشند. قابلیتی مشابه این، به طور چشمگیری تجربهی چندوظیفگی را بهبود بخشیده و نیاز به بازگشت مکرر به صفحه اصلی را کاهش میدهد.
میانبرهای قابل تنظیم صفحهی قفل
One UI سامسونگ این امکان را برای کاربران فراهم میسازد تا کلیدهای میانبر صفحهی قفل دستگاه خود را آنگونه که میخواهند تنظیم کنند. این قابلیت به آنها اجازه میدهد تا به سرعت به برنامهها یا امکاناتی نظیر دوربین، پخش موسیقی یا حتی یک وظیفه یا شخص بهخصوص دسترسی پیدا کنند. شما میتوانید برنامههایی را که بیشتر استفاده میکنید برای دسترسیِ آسانتر به این فهرست اضافه نمایید.

اگرچه بیشتر تلفنهای اندرویدی امکانات شخصیسازی محدودی را برای صفحهی قفل ارائه میدهند، اما سامسونگ با فراهم آوردن گزینههای متنوعی از عملکردها و ویژگیها برای انتخاب کاربران، قدمی فراتر گذاشته است. کلیدهای میانبر قابل تنظیم صفحهی قفل، روشی آسان برای کار با تلفن شما به شمار میروند. این ویژگی، به ویژه هنگامی که نیاز دارید بدون باز کردن قفل تلفن به چیزی به سرعت دسترسی پیدا کنید، برای هر دستگاه اندرویدی بسیار سودمند خواهد بود.
سفارشیسازیهای Good Lock
Good Lock سامسونگ، مجموعهای بینظیر از ابزارهای شخصیسازی است که شامل تعدادی ماژول میشود و امکان سفارشیسازی عمیق تقریباً هر جنبهای از رابطِ کاربری را فراهم میآورد. این مجموعه ماژولهایی مانند LockStar برای سفارشیسازیِ صفحهی قفل، QuickStar برای تغییر پنل تنظیماتِ سریع، NavStar برای دکمهها یا حرکات ناوبری و Theme Park برای شخصیسازی پوستهها را در بر میگیرد.

در حالی که اندروید خالص تنها به شما اجازه میدهد تصاویر پسزمینه و آیکونها را تغییر دهید، Good Lock تغییرات گستردهای را در سطح سیستم امکانپذیر میسازد، از جمله سرعت انیمیشنها، نحوهی عملکرد چندوظیفگی و حتی سبک ساعت در Always On Display. مهمتر از همه، Good Lock ساختاری ماژولار دارد، بنابراین کاربران فقط آن چیزی را که نیاز دارند نصب میکنند. با آنکه سایر شرکتها نیز موتورهای تم یا تغییراتِ لانچر را ارائه میدهند، هیچکدام به رویکرد سفارشیسازیِ Good Lock نمیرسند.
انسجام بصری و دسترسیپذیری
یکی از برجستهترین نقاط قوت رابط کاربری One UI، هماهنگی بصری و سهولت دسترسی آن است. رویکرد طراحی سامسونگ، اولویت را به قابلیت استفاده میدهد. فلسفهی طراحی این شرکت به وضوح در سربرگهای بزرگ و خوانا و همچنین نواحی تعاملی در قسمت پایینی صفحه که انگشتان شست به طور طبیعی در آن جای میگیرند، نمایان است. کل تجربهی کاربری با دقت اندازهبندی و یکپارچهسازی شده که استفاده از آن را برای افراد با هر سن و هر سطحی از دانش فنی آسان میکند.

اگرچه اندروید از طرح Material You خود بهره میبرد، اما ممکن است در میان سازندگان مختلف، ظاهری ناهمگون و متفاوت داشته باشد. در مقابل، One UI یک هویت بصری مستحکم دارد که هم تمیز و یکدست است و هم ناوبری در آن به آسانی صورت میگیرد.
پشتیبانی نرمافزاری طولانیمدت
در حالی که گوگل بهترین چرخهی بهروزرسانی را برای سری پیکسل خود ارائه میدهد، سامسونگ نیز با آن همگام شده است. این شرکت کرهای برای جدیدترین گوشیهای خود، وعدهی هفت سال پشتیبانی نرمافزاری را میدهد. در همین حال، گوشیهای قدیمیتر نیز چهار سال بهروزرسانی دریافت خواهند کرد. برای برندی با چنین گسترهی وسیعی از محصولات در ردههای قیمتی گوناگون، این امر ارزش واقعی را برای کاربران به ارمغان آورده است.

به علاوه، سامسونگ اغلب بهروزرسانیها را به موقع یا حتی زودتر از زمان تعیینشده ارائه میکند. پروسه انتشار One UI به یک مسیر کاملاً روان و منظم تبدیل شده که شامل برنامههای بتا، نسخههای اصلاحی منظم و تعامل با جامعهی کاربری است. سایر تولیدکنندگان اندروید، به ویژه آنهایی که گوشیهای پرچمدار عرضه میکنند، باید با این سطح از پشتیبانی رقابت کنند.
حرف آخر
رابط کاربری One UI سامسونگ، مجموعهای از ویژگیهای سودمند را ارائه میدهد که به نظر میرسد برای اکوسیستم اندروید ضروری هستند. با این حال، این رابط کاربری بیعیب و نقص نیست. هنوز هم مقداری نرمافزار اضافی و همپوشانیهای گهگاه بین ویژگیها دیده میشود. اما در مقایسه با برخی از پیادهسازیهای ناقص از سوی سایر سازندگان، رویکرد کاربرمحور One UI بینظیر است.
امیدواریم شاهد آن باشیم که شرکتهای بیشتری از روش سامسونگ الگو بگیرند. تا آن زمان، One UI همچنان یک دلیل محکم برای ماندن با یک گوشی گلکسی محسوب میشود.
دیدگاه ها