یکی از تهدیداتی که صاحبان گوشی‌های اندرویدی با آن روبرو هستند این است که با ترفندهایی خاص به نصب اپلیکیشن‌های معینی وادار می‌شوند. این برنامه‌ها، پس از آنکه روی دستگاه‌هایشان نصب شدند، دردسرهایی را به وجود می‌آورند. به این روش در اصطلاح “کالیدوسکوپ” گفته می‌شود که نوعی کلاهبرداری در حوزه تبلیغات بوده و شامل برنامه‌های به ظاهر قانونی در فروشگاه گوگل پلی می‌شود. نمونه‌های آلوده این برنامه‌ها، در مارکت‌های متفرقه اپلیکیشن که منشأ اصلی تبلیغات فریبنده هستند، به وفور یافت می‌شوند.

متخصصان IAS Threat Labs نام این نوع حملات را به دلیل تغییرات پیوسته و مداوم آن‌ها به منظور جلوگیری از شناسایی شدن، کالیدوسکوپ نهاده‌اند. طبق آمار و ارقام موجود، ماهانه حدود ۲.۵ میلیون دستگاه به این بدافزارها آلوده می‌شوند که ۲۰ درصد از این آلودگی‌ها در کشور هند به ثبت رسیده است. مناطق جغرافیایی دیگری که کالیدوسکوپ در آن‌ها شناسایی شده شامل کشورهایی نظیر اندونزی، فیلیپین و برزیل می‌شوند. عامل اصلی و کلیدی در گسترش و شیوع این تهدید، نصب برنامه‌های مخرب از طریق فروشگاه‌های غیررسمی و متفرقه اپلیکیشن‌ها است.

شیوه کار کالیدوسکوپ بدین صورت است که یک کاربر اندروید، برنامه‌ای را از فروشگاه پلی استور نصب می‌کند که در ظاهر کاملاً مشابه یک برنامه بی‌خطر و قانونی به نظر می‌رسد و حتی کارکردی مشابه با آن دارد. در همین حال، یک نسخه دستکاری‌شده و مخرب از همین برنامه در یک فروشگاه ثالث اپلیکیشن لیست شده است. پیام‌ها و شبکه‌های اجتماعی کاربران را به سوی نصب نسخه آلوده این برنامه‌ها از طریق همین فروشکاه‌های غیررسمی سوق می‌دهند. در این میان، صاحب دستگاه اندرویدی تصور می‌کند که یک برنامه مجاز و بی‌خطر را نصب کرده است و تبلیغ‌کنندگان نیز بر این باورند که تبلیغاتشان در برنامه‌های قانونی و معتبر به نمایش درمی‌آید.

این اپلیکیشن‌های خطرناک اندروید ماهانه 2.5 میلیون بار نصب می‌شوند

هنگامی که یک نسخه مخرب از برنامه روی گوشی نصب می‌شود، تبلیغات آزاردهنده، شامل تصاویر و ویدیوهای تمام‌صفحه که برای پخش نیازی به دخالت کاربر ندارند، نمایش داده می‌شوند. این وضعیت برای صاحبان دستگاه‌هایی که در نهایت تلفنشان برای مجرمان سایبری سود فراوانی به همراه دارد و مانع از دیدن محتوای اصلی نمایشگرهایشان می‌شود، چقدر می‌تواند ناخوشایند باشد.

برنامه‌هایی که توسط گوگل شناسایی شده‌اند، از پلی استور حذف گردیده‌اند و این شرکت اعلام کرده که کاربران اندروید را در برابر کالیدوسکوپ محافظت خواهد کرد. این نوع بدافزارهای تبلیغاتی معمولا باعث داغ شدن بیش از حد گوشی، تخلیه سریع شارژ باتری‌ و کاهش سرعت عملکرد دستگاه می‌شوند.

هر ماه، تعداد حدود ۲.۵ میلیون اقدام به نصب برنامه‌های آلوده به کالیدوسکوپ می‌کنند که این موضوع، شرایط بسیار جدی و خطرناکی را برای کاربران سیستم عامل اندروید به وجود می‌آورد.