ما معمولا اطلاعات شخصی بسیار زیادی را در گوشی‌هایمان ذخیره می‌کنیم. خواه یک دستگاه پیشرفته داشته باشیم یا یک مدل میان‌رده، اطلاعاتی مثل ایمیل‌ها، عکس‌های خصوصی، کارت‌های اعتباری، اطلاعات بانکی و سایر موارد همگی به آسانی در جیب ما قابل دسترس هستند. با وجود اینکه اغلب افراد از نظر فیزیکی از گوشی‌های خود محافظت می‌کنند، ممکن است همان میزان توجه را به به‌روزرسانی نگه داشتن آن‌ها نشان ندهند. اعلانی که از وجود یک به‌روزرسانی خبر می‌دهد، احتمالاً نادیده گرفته می‌شود، زیرا ممکن است زمان زیادی ببرد یا مزاحم فعالیت‌های شما گردد.

به‌روز نگه داشتن گوشی موبایل‌تان تضمین می‌کند که داده‌های حساسی که روی آن ذخیره شده‌اند، از خطرات و تهدیدات سایبری در امان بمانند. در اینجا، دلیل اهمیت ندادن به اعلان به‌روزرسانی و ضرورت به‌روزرسانی تلفن همراه به محض مشاهده آن آورده شده است.

به‌روزرسانی امنیتی ماهانه چیست؟

سیستم عامل اندروید به عنوان اساس و بنیان گوشی‌های اندرویدی در نظر گرفته می‌شود. اگرچه این بنیان محکم بوده، اما با گذشت زمان ممکن است شکاف‌ها و نقاط ضعفی در آن ایجاد شود که می‌تواند توسط عوامل مخرب و آسیب‌زا برای نفوذ مورد استفاده قرار گیرد. برای رفع این شکاف‌ها، لازم است آن‌ها را ترمیم کنید تا بنیان شما همچنان مستحکم و غیرقابل نفوذ باقی بماند. شما هیچ تغییر اساسی در ظاهر خانه ایجاد نمی‌کنید، بلکه صرفاً اطمینان حاصل می‌کنید که از نظر ساختاری در وضعیت مطلوبی قرار دارد. این وصله‌های مربوط به این خانه فرضی، همان وصله‌های امنیتی هستند.

این وصله‌های امنیتی ماهانه با ارتقاءهای اساسی سیستم عامل یا به‌روزرسانی‌های فصلی ویژگی‌ها که دستگاه‌های گوگل پیکسل دریافت می‌کنند، متفاوت هستند. ارتقاءهای عمده سیستم عامل، شیوه عملکرد تلفن شما را دگرگون می‌سازند. آن‌ها ممکن است ظاهر آن را تغییر دهند، نحوه تعامل شما با گوشی را متحول کنند، قابلیت‌های جدیدی را اضافه کنند یا ویژگی‌های موجود را بهبود بخشند. این به‌روزرسانی‌ها معمولاً سالی یک بار اتفاق می‌افتند، اما به نظر می‌رسد که در آینده با دفعات بیشتری رخ خواهند داد.

چرا کاربران اندروید باید به آپدیت‌های امنیتی ماهانه اهمیت بیشتری بدهند

به‌روزرسانی‌های امنیتی بدون اینکه کمترین تغییری در تجربه کاربری ایجاد کنند یا حتی بدون هیچ تغییری، مشکلات امنیتی را برطرف می‌سازند. این به‌روزرسانی‌ها به صورت پیوسته و منظم منتشر می‌شوند تا همگام با آسیب‌پذیری‌های تازه کشف‌شده باشند و به سرعت آن‌ها را ترمیم کنند.

مسئولیت آسیب‌پذیری‌های مرتبط با سیستم عامل اندروید بر عهده گوگل است، در حالی که تولیدکنندگان قطعات سخت‌افزاری پاسخگوی مشکلات امنیتی مربوط به سخت‌افزار خود هستند. گوگل این آسیب‌پذیری‌ها را گردآوری کرده و در اختیار شرکت‌های سازنده تلفن همراه قرار می‌دهد. در ادامه، این شرکت‌ها هستند که مسئول انتشار به‌روزرسانی‌های امنیتی می‌شوند. شرکت‌ها ممکن است لازم بدانند برای اطمینان از اینکه این به‌روزرسانی‌ها عملکرد سرویس‌های آن‌ها را دچار اختلال نمی‌کند، با اپراتورهای تلفن همراه همکاری کنند.

تهدیدات همه جا حاضرند

در حالی که سیستم‌عامل اندروید از امنیت نسبتاً بالایی برخوردارند، همواره نقاط ضعفی در آن‌ شناسایی می‌شود. پژوهشگران امنیتی و افراد با اهداف مخرب، این نقاط آسیب‌پذیر را جستجو کرده و می‌یابند. این نقاط می‌توانند به عنوان دروازه‌هایی برای اقدامات زیان‌آور عمل کنند.

  • نرم‌افزارهای مخرب (بدافزارها): بدافزارها برنامه‌های رایانه‌ای خطرناکی هستند که به افراد سودجو امکان می‌دهند تا به طریقی کنترل تلفن همراه شما را به دست بگیرند. این افراد قادرند اطلاعات شخصی شما را به سرقت ببرند، تلفن شما را قفل کرده و برای بازگشایی آن درخواست باج کنند، یا بدون اطلاع شما از منابع تلفن شما برای انجام فعالیت‌های شرورانه بهره ببرند.
  • سرقت اطلاعات: برخی از نقاط ضعف امنیتی به افراد بدخواه اجازه می‌دهند تا اطلاعات حساس ذخیره شده در تلفن شما، از قبیل گذرواژه‌ها، جزئیات حساب‌های بانکی، تصاویر، فهرست تماس‌ها و موارد دیگر را به سرقت ببرند.
  • جاسوسی: آسیب‌پذیری‌های موجود در سیستم ممکن است به مهاجمان سایبری این امکان را بدهد که بدون آگاهی یا اجازه شما به میکروفون یا دوربین دستگاه شما دسترسی پیدا کنند.
  • به دست گرفتن کنترل دستگاه: در موارد حاد، نقاط ضعف امنیتی می‌توانند به افراد مخرب اجازه دهند تا کنترل کامل تلفن شما و تمامی عملکردهای آن را در اختیار بگیرند.

جنبه‌ی ترسناک این آسیب‌پذیری‌ها این است که هکرها به اینکه به چه کسی آسیب می‌رسانند اهمیتی نمی‌دهند. آن‌ها روش‌های نفوذ خود را طراحی کرده و اغلب آن‌ها را به صورت خودکار درمی‌آورند تا حد امکان تعداد بیشتری از دستگاه‌ها را مورد حمله قرار دهند. افرادی که دستگاه‌های خود را برای مقابله با این حملات به‌روزرسانی نکرده‌اند، در معرض خطر قرار دارند؛ به همین دلیل است که به‌روز نگه داشتن دستگاه شما اهمیت بالایی دارد.

چرا به‌روزرسانی‌های ماهانه بسیار مهم هستند

حتی با وجود تهدیدات امنیتی، به‌روزرسانی ماهانه دستگاه شما از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. شرایطی وجود دارد که در آن مهاجمان سایبری پیش از آنکه وصله امنیتی برای رفع آسیب‌پذیری منتشر شود، نقاط ضعف موجود در سیستم‌ها را شناسایی می‌کنند. این نقاط ضعف که به اصطلاح “آسیب‌پذیری‌های روز صفر” نامیده می‌شوند، به دلیل عدم وجود محافظت در برابر آن‌ها، به سرعت مورد سوءاستفاده هکرها قرار می‌گیرند. شرکت گوگل و شرکای آن به منظور مقابله با این تهدیدات، در قالب به‌روزرسانی‌های ماهانه، وصله‌های امنیتی را در اسرع وقت ارائه می‌دهند.

چرا کاربران اندروید باید به آپدیت‌های امنیتی ماهانه اهمیت بیشتری بدهند

با نصب این به‌روزرسانی‌ها، بازه زمانی که تلفن شما در معرض این آسیب‌پذیری‌ها قرار دارد به حداقل می‌رسد و اطمینان حاصل می‌شود که اطلاعات شما در بالاترین سطح ممکن از امنیت قرار دارند. چنانچه این به‌روزرسانی‌ها نادیده گرفته شوند، تلفن شما برای مدت زمان طولانی‌تری در معرض نقاط ضعف امنیتی بیشتری قرار خواهد گرفت و با هر به‌روزرسانی که نصب نشود، آسیب‌پذیری آن در برابر تهدیدات مختلف افزایش می‌یابد. عدم محافظت از داده‌های شما مشابه این است که از سرقت آن‌ها دعوت کنید. بنابراین، بسیار حیاتی است که از نادیده گرفتن به‌روزرسانی‌ها دست بردارید و به محض انتشار آن‌ها، اقدام به نصب کنید.

هیچ عذری پذیرفته نیست

شاید برای بسیاری از کاربران این تصور وجود داشته باشد که متوقف کردن فعالیت‌های جاری به منظور انتظار برای نصب به‌روزرسانی‌های ماهانه، اقدامی مزاحم و کسل‌کننده است. با این حال، این بهانه‌ها هرگز ارزش ریسک به سرقت رفتن اطلاعات شخصی شما را ندارند.

به‌روزرسانی خیلی طول می‌کشد

در اغلب موارد، بسته‌های امنیتی که هر ماه منتشر می‌شوند، حجم کمتری دارند، فرآیند نصبشان سریع‌تر انجام می‌شود و به آسانی می‌توان آن‌ها را در مقایسه با به‌روزرسانی‌های سیستم عامل یا به‌روزرسانی‌های مربوط به ویژگی‌های جدید نصب کرد. اگرچه برای نصب این وصله‌ها نیاز است که گوشی شما یک بار خاموش و روشن شود، اما حفظ امنیت داده‌های شما ارزش این کار را دارد. شما می‌توانید تنظیمات به‌روزرسانی‌ها را به گونه‌ای انجام دهید که در طول شب و زمانی که از تلفن خود استفاده نمی‌کنید، نصب شوند؛ بنابراین، وقتی از خواب بیدار می‌شوید، تلفن شما آماده خواهد بود. این کار می‌تواند میزان اختلال در زمان استفاده از دستگاه شما را به حداقل برساند و در عین حال امنیت شما را تضمین کند.

این اتفاق برای من نخواهد افتاد

این نوع تفکر خطرناک بوده و احتمال دارد که نتیجه‌ی اشتباهی به بار آورد. در حالی که ممکن است شما تصور کنید برای هکرها فرد مهمی نیستید، اما آن‌ها در مورد اینکه چه کسی را هک می‌کنند، اهمیتی نمی‌دهند. تنها چیزی که برای آن‌ها اهمیت دارد این است که هر چه تعداد بیشتری از دستگاه‌ها را در کوتاه‌ترین زمان ممکن هک کنند؛ بنابراین، برای آن‌ها مهم نیست که شما خودتان را چقدر مهم یا بی‌اهمیت تلقی می‌کنید.

آیا VPN یا برنامه آنتی ویروس من از من محافظت نمی‌کند؟

شبکه‌های خصوصی مجازی یا VPNها از دیده شدن فعالیت‌هایی که شما روی تلفن خود انجام می‌دهید توسط افراد دیگر جلوگیری می‌کنند. برنامه‌های آنتی‌ویروس ابزارهای بسیار خوبی برای بررسی فایل‌ها و برنامه‌هایی هستند که دانلود کرده‌اید تا مطمئن شوند که هیچگونه نرم‌افزار مخربی در آن‌ها وجود ندارد. با این حال، هیچ‌کدام از این راهکارها مشکلات مربوط به سیستم عامل اصلی که این برنامه‌ها بر روی آن اجرا می‌شوند را برطرف یا مسدود نمی‌کنند.

زندگی دیجیتال شما ارزش محافظت دارد

از آنجا که گوشی‌های هوشمند شما اطلاعات شخصی مربوط به زندگی‌تان را ذخیره می‌کنند، حفظ امنیت آن‌ها بسیار حیاتی است. به محض اینکه اعلانی برای به‌روزرسانی مشاهده کردید، در اسرع وقت برای نصب آن اقدام کنید. همچنین، اگر تمایل دارید فعالانه عمل کنید، می‌توانید از طریق مسیر Settings > System > System Update به صورت دستی برای یافتن به‌روزرسانی‌ها جستجو نمایید. تنظیمات متعددی در سیستم عامل اندروید وجود دارد که با تغییر آن‌ها می‌توانید سطح امنیت تلفن همراه خود را ارتقا دهید.