از اکتبر سال گذشته، از برنامه‌های گوگل برای اضافه کردن حالت «محافظت پیشرفته» (Advanced protection) به اندروید ۱۶ مطلع بوده‌ایم. این ویژگی قرار است نسخه‌ای گسترش‌یافته از برنامه محافظت پیشرفته‌ی گوگل باشد که به کاربران امکان می‌دهد با هدف مقابله با خطر هک شدن، لایه‌های امنیتی بیشتری را به حساب‌های خود اضافه کنند. اما نسخه‌ای که قرار است با اندروید ۱۶ عرضه شود، یک گام فراتر می‌رود، زیرا قابلیت‌های محافظت پیشرفته را با یک گزینه‌ی ساده در بخش تنظیمات، در دسترس همه کاربران قرار می‌دهد.

حالت محافظت پیشرفته

به لطف برخی دستکاری‌ها در نسخه بتای ۴ اندروید ۱۶، برخی افراد موفق شده‌اند منوی محافظت پیشرفته را از طریق اپلیکیشن تنظیمات فعال کنند و نمای خوبی از تمام ویژگی‌های محافظت از دستگاه که این گزینه فعال می‌کند، به دست آورند. پیش‌تر نیز برخی تصاویر این قابلیت را تایید می‌کردند اما تصاویر تازه منتشر شده اطلاعات بیشتری را ارائه می‌دهند.

گوگل به وضوح ویژگی‌هایی که با فعال‌سازی حالت محافظت پیشرفته غیرفعال خواهند شد را مشخص کرده و در مجموع شش ویژگی برای محافظت از دستگاه را تشریح کرده است. بر اساس گزارش‌های گذشته درباره حالت محافظت پیشرفته در اندروید ۱۶، متوجه شدیم که اتصالات ۲G غیرفعال می‌شوند، در حالی که اتصالات Wi-Fi با پروتکل WEP نیز محدود خواهند شد. اسکرین‌شات‌ها و ویدیوهای جدید منتشر شده، این یافته‌ها را تایید کرده و توضیح می‌دهند که سایر ویژگی‌ها چه عملکردی دارند.

حالت محافظت پیشرفته

ویژگی‌هایی مانند قفل تشخیص سرقت و قفل آفلاین دستگاه بخشی از این ویژگی‌ها هستند که در صورت گم شدن دستگاه، محافظت لازم از دستگاه را فراهم می‌کنند. اپلیکیشن‌هایی مانند Google Phone و Google Messages به‌طور طبیعی تحت محافظت پیشرفته قرار دارند تا از تماس‌ها و پیام‌های اسپم جلوگیری کنند.

با اضافه شدن API مدیریت محافظت پیشرفته در نسخه بتای ۲ اندروید ۱۶، می‌دانیم که توسعه‌دهندگان اپلیکیشن‌های ثالث قادر خواهند بود تا متوجه شوند که آیا یک کاربر حالت محافظت پیشرفته را فعال کرده است یا خیر. این امکان به توسعه‌دهندگان اجازه می‌دهد که اپلیکیشن‌های خود را برای سازگاری با ویژگی‌های امنیتی جدید تنظیم کنند. این ویژگی می‌تواند در اپلیکیشن‌های پیام‌رسان یا اپلیکیشن‌های بانکی که نیاز به حفاظت بیشتری دارند، مفید واقع شود.

علاوه بر این، محافظت پیشرفته در اندروید دانلود اپلیکیشن‌ها از منابع ناشناس را محدود کرده و حالت MTE را فعال می‌کند که آسیب‌پذیری‌های موجود در حافظه دستگاه را شناسایی می‌کند. در نهایت باید اشاره کرد که کاربران زمانی که در حال بازدید از صفحات غیر HTTPS در مرورگر دستگاه خود باشند، هشدار دریافت خواهند کرد و ویژگی Safe Browsing اندروید نیز فعال خواهد بود.

با توجه به اینکه از اکتبر سال گذشته کار روی این ویژگی آغاز شده و همچنین این که این ویژگی در چند نسخه بتای اندروید ۱۶ ظاهر شده است، می‌توان به راحتی فرض کرد که گوگل ویژگی‌های محافظت پیشرفته را زمانی که به نسخه پایدار در ماه آینده برسد معرفی خواهد کرد، مگر اینکه مشکلی در لحظات آخر برای این قابلیت پیش بیاید.

احتمالاً تا زمان معرفی رسمی، نیازی به صبر کردن برای انتشار اطلاعات بیشتر نخواهیم داشت، زیرا گوگل اخیراً تایید کرده است که یک قسمت از “The Android Show” را در تاریخ ۱۳ می (۲۳ اردیبهشت) پخش خواهد کرد تا یک بررسی عمیق و ویژه از سیستم‌عامل خود ارائه دهد. با این حال، باید در نظر داشت که به گفته گوگل، در کنفرانس سالانه I/O که یک هفته بعد برگزار می‌شود، اخبار ویژه و شگفتی‌های بیشتری خواهیم دید.