به گفته شرکت استلانتیس (Stellantis)، دستیابی به باتریهای حالت جامد، دیگر یک رویا نیست و به واقعیت نزدیکتر شده است. این شرکت که مالک برندهای مشهوری همچون جیپ، دوج، رم و چندین نام تجاری دیگر است، با همکاری استارتاپ فاکتوریال، نوع جدیدی از باتریها را توسعه داده که آزمایشهای لازم برای استفاده در خودروها را با موفقیت پشت سر گذاشتهاند و در سال ۲۰۲۶ میلادی روی محصولات این شرکت نصب خواهند شد.
اکثر خودروهای برقی موجود در بازار، انرژی الکتریکی خود را از باتریهای لیتیوم-یونی که حاوی الکترولیتهای مایع هستند دریافت میکنند. در مقابل، باتریهای حالت جامد وعده ارائه سرعت شارژ به مراتب بالاتر، ظرفیت ذخیرهسازی انرژی بیشتر و در نتیجه، افزایش چشمگیر برد حرکتی خودروها را میدهند.
استلانتیس و فاکتوریال، باتری جدید خود را با نام فناوری سیستم الکترولیت فاکتوریال یا به اختصار FEST معرفی کردهاند. آنها بر این باورند که برخلاف باتریهای لیتیوم-یون متداول، باتریهای حالت جامد از چگالی انرژی بالاتری برخوردارند و قابلیت پشتیبانی از شارژ سریعتری را دارند. مدت زمان شارژ این باتری از ۱۵ تا ۹۰ درصد تنها در عرض ۱۸ دقیقه انجام میگیرد. در فناوری فاکتوریال، از آند فلز لیتیوم، الکترولیت شبه جامد و کاتد با ظرفیت بالا استفاده میشود.
به گفته استلانتیس، سلولهای ۷۷ آمپرساعتی FEST، با چگالی انرژی چشمگیر ۳۷۵ واتساعت بر کیلوگرم و پایداری بیش از ۶۰۰ سیکل شارژ، به عنوان نقطه عطفی در توسعه باتریهای حالت جامد لیتیوم-فلز در ابعاد بزرگ شناخته میشوند. این نوع باتریها، علاوه بر قابلیت شارژ سریعتر، توانایی ارائه توان خروجی بالاتری را نیز دارند، به طوری که نرخ تخلیه آنها تا 4C میرسد و این امر عملکرد خودروهای برقی را به طور قابل توجهی بهبود میبخشد.

همچنین، سلولهای تولید شده توسط فاکتوریال قادرند در شرایط آب و هوایی گوناگون، از جمله سرمای طاقتفرسا و گرمای شدید، به طور موثر عمل کنند. این شرکت اعلام کرده که عملکرد این باتریها در بازه دمایی وسیعی، از ۳۰- درجه سانتیگراد تا ۴۵ درجه سانتیگراد مطلوب و پایدار است.
سیو هوانگ، مدیرعامل شرکت فاکتوریال، گفت: «توسعه باتریها همواره با نوعی مصالحه همراه بوده است. دستیابی به تعادل میان چگالی انرژی بالا، طول عمر چرخه، قابلیت شارژ سریع و ایمنی در یک باتری با ابعاد مناسب خودرو و اخذ تأییدیه از تولیدکنندگان خودرو یک دستاورد بزرگ محسوب میشود. این موفقیت که با همکاری شرکت استلانتیس حاصل شده، فناوری نسل بعدی باتری را از مرحله تحقیق و توسعه به عرصه واقعیت میرساند.»
اعلام این خبر از سوی Stellantis، نشاندهنده گامی مهم در جهت پیشرفت این فناوری است. البته هیوندای نیز یکی از سرمایهگذاران فاکتوریال به شمار میرود و مرسدس بنز نیز اعلام کرده که قصد دارد از باتریهای نیمهجامد فاکتوریال در خودروهای برقی خود در سال ۲۰۲۶ بهره ببرد. هوندا نیز در نظر دارد خودروهای برقی با باتری حالت جامد را در نیمه دوم این دهه معرفی کند، در حالی که برنامه تویوتا شامل تولید انبوه باتریهای حالت جامد تا سال ۲۰۲۸ است. علاوه بر این، فولکسواگن نیز با شرکت کوانتوم استیت در این زمبنه همکاری میکند.
به نظر میرسد که آمریکا در عرصه باتریهای حالت جامد از چین عقب مانده، چرا که شرکتهای چینی نظیر CATL و BYD، فناوریهای جدیدی را به نمایش گذاشتهاند که امکان شارژ سریع خودروهای برقی را تنها در مدت پنج دقیقه فراهم میسازد.
دیدگاه ها