درست پنجاه سال پیش شرکت مایکروسافت با همکاری بیل گیتس و پل آلن تأسیس شد. همان‌گونه که از نامش پیداست، شرکت مایکروسافت از همان ابتدا بر ریزپردازنده‌ها و نرم‌افزار تمرکز داشت و گیتس و آلن این شرکت را با هدف توسعه نرم‌افزار برای رایانه Altair 8800 بنیان نهادند.

شرکت مایکروسافت در تاریخ چهارم آوریل سال ۱۹۷۵ میلادی تأسیس شد و در سال ۱۹۸۰ قراردادی با شرکت IBM جهت تأمین نرم‌افزار برای اولین کامپیوتر این شرکت امضا کرد. این توافق، مبنای شکل‌گیری سیستم عامل MS-DOS را فراهم آورد که در طول دهه ۱۹۸۰ میلادی، سلطه بلامنازعی بر رایانه‌های سازگار با IBM اعمال نمود. موفقیت زودهنگام مایکروسافت در زمینه توسعه نرم‌افزار برای رایانه‌های شخصی، سرانجام به عرضه نخستین نسخه سیستم عامل ویندوز در سال ۱۹۸۵ میلادی و تحقق رؤیای دسترسی همگانی به کانپیوتر در هر اداره و منزل انجامید.

آن رابط کاربری گرافیکی ابتدایی ویندوز که بر بستر MS-DOS اجرا می‌شد، با عرضه ویندوز ۹۵ به سرعت به یک سیستم عامل توانمندتر بدل گشت. این نسخه از ویندوز، در ساعات اولیه شب به بازار عرضه شد و علاقه‌مندان برای تهیه آن و نصب روی کامپیوترشان، در مقابل فروشگاه‌ها صف کشیدند. ویندوز ۹۵ بسیاری از عناصر اصلی ویندوز را در خود داشت، از جمله File Explorer، My Documents و سطل بازیافت.

مایکروسافت

با بهبود مستمر ویندوز توسط Microsoft، این شرکت در دهه ۱۹۸۰ میلادی به توسعه برنامه‌های گوناگونی نیز مشغول بود که درنهایت مجموعه آفیس این شرکت را شکل دادند. آفیس که نخستین بار در سال ۱۹۸۹ برای سیستم عامل مک ارائه شد، به سرعت به یک مجموعه  مهم برای ویندوز تبدیل گردید و امروزه حتی در داخل یک مرورگر وب نیز قابل اجراست. در حال حاضر، میلیاردها نفر از آفیس و ویندوز استفاده می‌کنند و این موضوع مایکروسافت را به یکی از مهمترین شرکت‌های فناوری در سطح جهان تبدیل کرده است.

توفیق مایکروسافت در عرصه سیستم عامل ویندوز و مجموعه نرم‌افزاری آفیس، این شرکت را قادر ساخته است تا طی پنج دهه اخیر در عرصه‌های مختلفی به توسعه بپردازد. از جمله این موارد می‌توان به عرضه کنسول بازی Xbox در سال ۲۰۰۱، پیشبرد محاسبات ابری Azure در سال ۲۰۰۸ و نیز ارائه موتور جستجوی Bing در سال ۲۰۰۹ اشاره نمود.

مایکروسافت در طول سال‌های اخیر به آزمایش سخت‌افزارهای متنوعی مبادرت ورزیده و موفق‌ترین خط تولید دستگاه‌های این شرکت در قالب محصولات سرفیس نمود یافته است که نخستین بار در سال ۲۰۱۲ به همراه سیستم عامل ویندوز ۸ معرفی شد. سرفیس به عنوان دستگاهی برای نمایش برترین قابلیت‌های ویندوز و آفیس عمل نموده و در حال تبدیل شدن به بستری برای اهداف مایکروسافت در زمینه هوش مصنوعی است.

می‌توان گفت که در پنجاه سال آتی فعالیت‌های Microsoft به طور فزاینده‌ای بر تحول هوش مصنوعی متمرکز خواهد بود. این امر پتانسیل دگرگون‌سازی ویندوز، آفیس، Azure و تقریباً تمامی کسب‌وکارهایی را دارد که مایکروسافت طی دهه‌های گذشته بنیان نهاده است.

امروز، مایکروسافت در جریان یک رویداد ویژه در دفتر مرکزی خود واقع در ردموند واشنگتن، پنجاهمین سالگرد تأسیس خویش را گرامی می‌دارد. این شرکت تولیدکننده نرم‌افزار قرار است از ویژگی‌های جدید کوپایلت رونمایی کند و احتمالا چهره‌های آشنایی از دوران گذشته و حال مایکروسافت در این مراسم حضور خواهند یافت.